Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jun 3, 2013

Caravana Auto „Pentru viaţă” 2013… pas cu pas

În dimineaţa zilei de duminică, 19 mai, la Chişinău, a fost dat startul oficial al Campaniei naţionale Caravana Auto „Pentru viaţă”.  Evenimentul a avut loc în scuarul Europei (Grădina Publică „Ştefan cel Mare”) în cadrul unei acţiuni publice, organizată cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA (19 mai).
 
La festivitatea de lansare a Caravanei au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Organizaţiei Naţiunilor Unite, IP UCIMP PSS şi Centrului PAS, Fundaţiei Soros-Moldova, organizaţiilor comunităţii persoanelor care trăiesc cu HIV, alţi parteneri naţionali şi internaţionali, care susţin şi implementează activităţi în domeniul HIV/SIDA.
 
 
Printre participanţi a fost şi interpreta Dara, ambasadoarea „Panglicii Roşii” în Republica Moldova, care deja al doilea an se implică activ în desfăşurarea Campaniilor sociale la tematica HIV/SIDA. Întrebată ce înseamnă pentru ea să fie ambasador al acestei mișcări în Republica Moldova și cu ce gânduri pornește în Caravana auto, Dara a menționat următoarele:
 
Dara: Lucrul cel mai important pe care trebuie să-l facem cu toții la moment este să promovăm ideea de a fi toleranţi față de persoanele infectate cu HIV, să cultivăm dragoste şi acceptare în oameni, să combatem prejudecățile care există în societate.  Pentru mine este o mare responsabilitate să fiu numită al doilea an consecutiv ambasadorul „Panglicii Roșii” în Republica Moldova. Aceasta mă responsabilizează să mă implic și mai mult, la nivel de muzică pe care o cânt, să sensibilizez populaţia cu privire la infecţia HIV şi maladia SIDA; să încurajez să vorbim deschis despre acele comportamente, care te pot face vulnerabil la infecţia HIV şi despre mijloacele de protecţie împotriva acestui virus. În această Caravană plec cu gândul de a comunica cu mulţi tineri, de a interacţiona cu ei foarte aproape şi de a le transmite mesajele care dorim să le transmitem. Voi cânta şi voi interacţiona cu ei prin intermediul muzicii. 
 
    
Dar cu ce gânduri au plecat în cursa automobilistică cei 20 de participanți ai Caravanei?
Artur, AO „Viaţa Nouă”:  Cea mai mare dorinţă a mea este să transmit oamenilor că HIV/SIDA nu este problema doar a persoanelor care sunt direct infectatei sau afectate de această infecţie, dar este a întregii societăți. Personal am mulţi prieteni care se confruntă cu această problemă… Sunt nişte oameni foarte buni, familişti, colegi. Regret când în adresa lor observ atitudini discriminatorii din partea lucrătorilor medicali,din partea rudelor, care ar trebui să fie primii care le-ar oferi sprijin și ajutor. Sper că acțiunea la care va contribui la schimbarea mentalităţii oamenilor. Vreau să atrag atenţia opiniei publice că această problemă există. Ultimele date statistice denotă că în RM sunt înregistrate sub 8000 persoane infectate cu HIV. Potrivit experţilor OMS, această cifră ar fi mult mai mare (înmulţit cu trei). Doar dacă ne vom uni cu toţii eforturile – vom reuşi să stopăm răspândirea acestei infecții în societate.