Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jun 3, 2013

Comrat – prima destinaţie a Caravanei Auto

Programul Caravanei Auto la Comrat a inclus include: sesiuni de informare în instituţiile de învăţământ, cu participarea reprezentanţilor comunităţii persoanelor infectate şi/sau afectate de HIV/SIDA; programe artistice tematice cu participarea interpretei Dara; mese rotunde cu participarea reprezentanţilor Administraţiei Publice Locale (APL), structurilor guvernamentale, sectorului civil, organizaţiilor comunităţilor afectate de HIV/SIDA, organizaţiilor internaţionale, mass media etc.; întâlniri cu comunitatea.

 

Un rol activ în desfăşurarea Caravanei Auto l-au avut voluntarii şi colaboratorii organizaţiilor neguvernamentale, care au distribuit materiale informaţionale şi simbolul panglicii roşii în semn de solidaritate.
 
La Comrat Caravana Auto „Pentru Viaţă” a fost întâlnită cu multă bucurie de către colaboratorii Centrului Social Regional pentru persoanele care trăiesc cu HIV (PTH) din mun. Comrat, reprezentanţii organizaţiei „Biaz Gul” din aceeaşi localitate, precum şi reprezentanţi ai Autorităţilor Publice Locale din UTA Găgăuzia. Ca și în celelalte orașe de destinație, programul acţiunilor a inclus întâlniri cu factorii de decizie de nivel local, reprezentanţii comunităţii persoanele care trăiesc cu HIV şi mass media; sesiuni de informare a tinerilor de la internatul din Ceadâr Lunga; eveniment de caritate pentru ajutorarea a doi copii orfani din raionul Cahul, părinţii cărora au decedat de SIDA; acţiuni de distribuire a materialelor informative în stradă ş.a. Echipajul Caravanei au fost salutaţi și de Prim-adjunctul başcanului UTA Găgăuzia, dl Valeriu Ianioglo.
 
Solicitat să se expună pe marginea Campaniei, Gheorghe Arabadji, vicepreşedinte al Consiliului raional Comrat, a menţionat că evenimentul este unul de mare importanţă şi semnificaţie pentru populaţia raionului. Dl Arabadji s-a arătat profund impresionat de acţiunea de caritate la care a participat în prima seară, îndemnând organizatorii Caravanei să acţioneze la fel de nestandart, radical şi creativ. „Bateţi în uşă şi cereţi cu insistenţă responsabilitate de la reprezentanţii puterii. Mesajele pe care le-am auzit sunt foarte sincere şi denotă o deschidere a persoanelor care îşi înfruntă statutul HIV în societatea noastră”, a opinat vicepreşedintele Consiliului raional.
 
La menţinerea unei relaţii de comunicare fără bariere, susţinere şi atitudine tolerantă faţă de persoanele care trăiesc cu HIV a chemat şi dl Ivan Mavrodi, şeful Direcţiei principale pentru problemele tineretului şi sportului din Comrat, care a participat de rând cu alţi parteneri locali la o masă rotundă, în cadrul căreia au fost discutate probleme de actualitate privind epidemia HIV/SIDA în raionul Comrat şi în ţară, în general.