Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jun 3, 2013

Cahul - a doua localitate de destinaţie a Caravanei Auto 2013


280 de tineri din opt localităţi ale raionului Cahul au participat la sesiuni de informare despre HIV/SIDA în cea de-a patra zi de desfăşurare a Caravanei auto „Pentru Viaţă”, după ce, cu o zi înainte, la activităţi similare au participat alţi 270 de adolescenţi şi tineri din municipiul şi raionul Comrat.

 
Sesiunile de informare se desfăşoară într-o formă interactivă, de discuţii “de la egal la egal”, ceea ce contribuie la crearea unei atmosfere favorabile pentru o comunicare deschisă şi prietenoasă. Lectorii sesiunilor de informare sunt reprezentanţi ai comunităţii persoanelor infectate şi/sau afectate de HIV/SIDA, foşti consumatori de droguri, care au trecut un curs de reabilitare şi formare în domeniul promovării modului sănătos de viaţă.
 
Dorind să ajute tinerii să prevină comportamentele de risc ce îi pot face vulnerabili la infecţia HIV, membrii cursei auto se deplasează la diferite instituţii educaţionale din localităţile în care staţionează Caravana pentru a se întâlni cu tinerii şi a discuta la tematica HIV/SIDA şi consumul drogurilor.
 
Povestirile lor sunt istorii adevărate, trăite cu multă durere, dar şi însufleţire/sete de viaţă alături de toţi cei dragi (familie, rude, colegi, prieteni, necunoscuţi), care au înţeles că diagnosticul HIV/SIDA nu este un impediment pentru a fi prieten cu o persoană HIV-pozitivă, a munci într-un colectiv sau a te odihni într-o locaţie unde sunt persoane seropozitive.
 
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, pe parcursul anului 2012, în Republica Moldova au fost înregistrate 764 cazuri noi de infecţie cu HIV (comparativ cu perioada similară a anului 2011 – 721 cazuri noi de infecţie cu HIV). Dintre acestea, în 377 cazuri infecţia a fost depistată la bărbaţi şi în 387 cazuri – la femei. Transmiterea infecţiei a avut loc preponderent pe cale heterosexuală (84% cazuri). Cele mai multe cazuri de infecţie cu HIV au fost înregistrate în Tiraspol, Chişinău, Bălţi, Bender, Râbniţa şi Cahul.
 
Pe lângă sesiunile de informare, pe parcursul celor două zile de aflare la Cahul (22-23 mai), membrii Caravanei au avut întâlniri cu reprezentanţii Autorităţilor Publice Locale, Centrului Social “Pas cu Pas”, alţi parteneri pentru a discuta problemele de cea mai mare actualitate pentru comunitatea persoanelor HIV-pozitive care trăiesc în Cahul şi în Republica Moldova, în general.