Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jun 3, 2013

Activităţi desfăşurate de TDV Bălţi cu ocazia Zilei de comemorare a persoanelor decedate de SIDA


Comemorarea persoanelor decedate de SIDA în a 3-a duminica a lunii mai a devenit deja tradiţie pentru mun. Bălţi din Republica Moldova. Pentru echipa Asociaţiei “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă“ (Bălţi) această zi este o oportunitate de menţinere a unui dialog continuu cu comunitatea. Or, an de an, Asociaţia, pe lângă tradiţionalele acţiuni de informare, organizare a panglicii roşii, aprindere a lumânărilor, lansare a baloanelor (activităţi specifice Zilei comemorării), atrage atenţia publică spre probleme comunitare de importantă majoră: consumul drogurilor de către tineri, HIV şi SIDA,  violenţa şi discriminarea, accesul redus la informaţii şi servicii etc.

Printre acțiunile desfășurate de către membrii şi voluntarii Asociaţiei „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”
 (Bălţi), inclusiv persoanele afectare de HIV, în acest an, se numără: acţiunea „Misiunea imposibilă” (sensibilizare, colectare de fonduri pentru copii HIV pozitivi ); concursul de desene pe asfalt „Mesajul meu pentru persoanele care trăiesc cu HIV”; testarea la HIV a doritorilor cu utilizarea testelor expres; acţiunea „Prevenirea HIV: de la cuvinte la fapte”.
 
În municipiul Bălţi, cumulativ, de la începutul epidemiei şi până în prezent, au fost înregistrate 1337 persoane HIV pozitive. Prevalenţa HIV în municipiul Bălţi deţine unele din cele mai înalte valori înregistrate în Republica Moldova, în special în mediul grupurilor cu risc sporit de infectare.
 
Evenimentele consacrate cu prilejul marcării Zilei Mondiale de Comemorare a persoanelor decedate de SIDA au fost organizate cu suportul Primăriei mun. Bălți şi cu implicarea Cabinetului de consiliere şi testare voluntară la HIV şi hepatitele virale B și C; Spitalul Clinic Municipal Bălţi şi Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „ATIS”.

Ala Iaţco, preşedinte Asociației „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălți