Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jun 3, 2013

Acţiuni de consemnare organizate de Liga persoanelor care trăiesc cu HIV

Acțiuni de consemnare a  Zilei de comemorare a persoanelor decedate de SIDA au fost desfășurate și de reprezentanții Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV din Moldova, care au organizat acțiuni de sensibilizare în trei parcuri din orașul Chișinău.

 

 
Întrebat despre semnificația zilei, Igor Chilicevshi, președintele Ligii, a menționat că aceasta nu este doar o zi pentru a ne aminti de cei care nu sunt împreună cu noi, dar și de a atrage atenția opiniei publice, în special, a tinerilor, asupra riscurilor infecției HIV.
 
Dl Chilicevschi a menționat că actualmente în Republica Moldova există servicii de testare, consiliere, diagnosticare pentru orice persoană doritoare de a-și cunoaște statutul său și posibilitatea de a primi tratament profilactic și antiretroviral în cazul necesității acestuia. Sănătatea este responsabilitatea fiecăruia.  Manifestările publice sunt o modalitate de a atenționa asupra faptului că virusul HIV ne poate afecta viață, dar în același timp există servicii de care putem beneficia în cazul în care am avut un comportament riscant pentru sănătate.
 
Și Olga Chilicevschi ne-a informat că în acest an reprezentanții Ligii s-au străduit să pună un accent mai mare pe profilaxia infecției HIV în rândul tinerilor. În acest sens au fost editate materiale informative despre metodele de protejare împotriva infecției HIV și despre ceea ce contribuie la formarea unei atitudini tolerante față de persoanele infectate cu HIV. În opinia vorbitoarei, acest lucru este important pentru a ajuta persoanelor diagnosticate cu HIV să se adreseze la medic după tratament, iar tinerilor să le ajute să ocolească acest virus.
 
Ecaterina Rotaru, medic epidemiolog, secția supraveghere epidemiologică HIV/SIDA a menționat, la rândul său, că este un păcat ca în ziua de azi să nu te protejezi de infecția HIV. În mesajul său s-a adresat îndeosebi tinerilor, care sunt la începutul unei relații de dragoste, care planifică să formeze o familie și să crească copii. “Este foarte simplu să te protejezi de această infecție. Sunt metode destul de simple și ușor de realizat.  Este foarte dureros când o relație frumoasă de dragoste poate duce la o mare nenorocire. Și aceasta din cauza că mulți tineri încep relațiile sexuale la vârsta când încă nu sunt pregătiți să-și asume toate riscurile, care pot apărea ca urmare a unei întâmplări nefericite. Problema de sănătate. De angajare la serviciu. De acceptare și menținere a tratamentului. De a naște un copil. Este bine ca tinerii înainte de a-și oficializa relațiile să facă un test ca să-și cunoască fiecare statutul. Nimeni nu știe cât de deschiși sunt de a vorbi despre o relație pe  care au avut-o sau nu anterior”.
 
Întrebată dacă la noi în țară se face totul pentru ca populația să fie informată și să poată preveni infectarea cu HIV, dna Ecaterina Rotaru a răspuns că dacă ar fi așa și populația ar conștientiza deplin problemele și poate am putea stopa răspândirea HIV (nu am mai avea cazuri noi de HIV).