Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jun 3, 2013

Studii cu referire la problema HIV/SIDA în Moldova

Mai multe studii realizate la această temă găsiți pe site-ul www.ccm.md la rubrica Biblioteca CNC TB/SIDA, subrubrica: Studii şi rapoarte:

Răspândirea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova a fost cauzată de aşa factori precum densitatea populaţiei, criza social-economică şi nivelul înalt al migraţiei. Incidenţa HIV/SIDA rămâne a fi la cote înalte. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, pe parcursul anului 2012 au fost înregistrate 764 cazuri noi de infecţie cu HIV (comparativ cu perioada similară a anului 2011 – 721 cazuri noi de infecţie cu HIV). Din acestea, în 377 cazuri infecţia a fost depistată la bărbaţi şi în 387 cazuri – la femei. Transmiterea infecţiei a avut loc preponderent pe cale heterosexuală (84% cazuri). Cele mai multe cazuri de infecţie cu HIV au fost înregistrate în Tiraspol, Chişinău, Bălţi, Bender, Râbniţa şi Cahul. Tendinţele privind răspândirea infecţiei cu HIV în Republica Moldova constituie o ameninţare pentru domeniul sănătăţii, protecţiei sociale şi dezvoltării economice a ţării.

Mai multe studii realizate la această temă găsiți pe site-ul www.ccm.md la rubrica Biblioteca CNC TB/SIDA, subrubrica: Studii și rapoarte:

Asigurarea cu preparate ARV din surse publice pentru anii 2014 - 2016: scenarii posibile

Studiu CAP in rindul adolescentilor 15-24 ani privind HIV/SIDA 2012

Human Rights Count RM. Evaluare nationala 2012_Ro

Human rights count RM. Страновая оценка 2012 Ru

Promovarea drepturilor sexuale si reproductive ale PTH: pachetul materialelor de orientare 2012

Продвижение сексуальных и репродуктивных прав ЛЖВ: пакет руководящих материалов 2012

Studiu sociologic calitativ Opinii, perceptii, atitudini si experiente ale adolescentilor privind CTV

Raport Limite si barieire acces tineri CTV

Data synthesis Tendencies of HIV epidemic in MD 2012

Studiu Statutul socio-economic al PTHS 2012