Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


May 1, 2013

Pentru o atitudine tolerantă faţă de persoanele HIV-pozitive

La 25 aprilie 2013, la Străşeni, a fost organizat un seminar de instruire, cu participarea beneficiarilor Asociaţiei "Pentru prezent şi viitor" pentru dezvoltarea unei atitudini tolerante faţă de persoanele HIV-pozitive.


În cadrul seminarului informativ au fost discutate aspecte ce ţin de infecţia HIV şi SIDA, infecţia HIV şi hepatitele virale, acordarea primului ajutor în cazul supradozării cu droguri. Pentru  dezvoltarea unei atitudini tolerante faţă de persoanele HIV-pozitive, organizatoarele evenimentului (Ecaterina Rotaru şi Maria Gusev) le-au propus participanţilor un joc: „Salut! Eu sunt persoană cu statutul HIV-pozitiv. Să facem cunoştinţă”.

În concluzie s-a putut observa că participanţii s-au simţit destul de inconfortabil în postura persoanelor HIV-pozitive. Astfel, marea majoritate a beneficiarilor acceptă prietenia cu persoanele HIV-pozitive doar la distanţă şi sunt împotriva dezvoltării unor relaţii sexuale, şi mai mult – împotriva căsătoriei cu o asemenea persoană. Referitor la utilizarea drogurilor – participanţii la seminarul de instruire s-au pronunţat împotriva utilizării seringilor comune sau folosirea veselei comune pentru prepararea drogurilor.

Adaptare după http://uorn.aids.md