Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Apr 10, 2013

Acţiuni de sensibilizare a opiniei publice privind tuberculoza

Săptămâna de combatere a tuberculozei, care s-a desfăşurat în perioada 18-24 martie curent, a culminat cu o acţiune de sensibilizare, în cadrul căreia doritorii de a-şi cunoaşte starea sănătăţii plămânilor au avut posibilitatea să se investigheze la una dintre cele mai performante staţii digitale mobile „Pulmoexpres”.

 

Acţiunea a avut loc în scuarul magazinului UNIC din oraşul Chişinău pe 24 martie – Ziua Mondială de prevenire şi profilaxie a tuberculozei.

Potrivit dlui Nicolae Nalivaico, doctor în medicină, conferenţiar universitar, şef al Serviciului Diagnostic, Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, complexul radiodiagnostic digital mobil este unical în Republica Moldova, fiind procurat din sursele Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei. Echipamentul permite efectuarea unui examen radiologic printr-o metodă rapidă, care oferă informaţii despre localizarea topografică a procesului patologic, urmărirea diagnosticului radiologic clinic şi al celui diferenţial, aprecierea dinamicii procesului pe fondal de tratament antibacterian în cazul tuberculozei pulmonare. Un beneficiu al acestei staţii este şi faptul că se poate de deplasat în teritoriu pentru a depista focarele de tuberculoză. Screeningul expres este recomandat, în special, persoanelor din grupurile de risc (care sunt cu imunitatea compromisă, se află în contact cu persoanele infectate cu TB şi/sau în focarele de TB, sunt din localităţile cu incidenţa tuberculozei mai înaltă decât media pe ţară) etc.

Pe parcursul a cinci ore, cât au durat examinările radiodiagnostice, femei şi bărbaţi, tineri, maturi şi persoane în etate, la dorinţă, au avut posibilitatea să-şi examineze organele toracelului. Cei care au fost depistaţi cu unele manifestări patologice pulmonare sau de altă natură au fost direcţionaţi la medicii de familie şi au primit bilete de îndreptare la medicii specialişti pentru investigaţii suplimentare.

Liliana Domente, director al Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” a menţionat că nu este pentru prima dată când instituţia pe care o reprezintă, în parteneriat cu alte organizaţii din domeniu, desfăşoară acţiuni de sensibilizare a populaţiei în stradă. Scopul acestor acţiuni este de a informa populaţia despre tuberculoză; măsurile de prevenire, diagnosticare şi aderenţă la tratament, în cazul depistării tuberculozei. În pofida eforturilor care se depun din partea sectorului sănătăţii, situaţia privind tuberculoza continuă să fie alarmantă în Republica Moldova. În opinia Lilianei Domente, pentru schimbarea situaţiei este necesar ca şi comunitatea, fiecare cetăţean în parte, să conştientizeze riscurile pentru sănătate şi să se implice în combaterea tuberculozei.

Evenimentele desfăşurate pe parcursul săptămânii de combatere a tuberculozei au fost organizate de către Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, Centrul de Dezvoltare în Sănătate “AFI” şi Centrul Naţional de Sănătate Publică din Republica Moldova.

Informaţie de Victoria Tataru