În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
În pofida tuturor greutăţilor, anul 2012 a fost productiv pentru activitatea Ligii
La eveniment au participat 39 de membri şi reprezentanţi ai Ligii, care au audiat raportul narativ şi financiar al activităţii Ligii pentru anul 2012, precum şi dările de seamă ale coordonatorilor regionali.
Dl Igor Chilicevschi, preşedintele Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV din Republica Moldova, în prezentarea sa a relevat că anul 2012 nu a fost uşor pentru activitatea organizaţiei, întrucât secretariatul Ligii a activat fără un suport financiar din partea Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei. Totuşi, în pofida dificultăţilor legate de finanţare, Liga şi-a continuat activitatea, găsind resurse necesare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor (de arendă şi întreţinere a oficiului, motivarea personalului, coordonarea proiectelor), desfăşurând o activitate destul de productivă.
În cuvântarea sa, dl Chilicevschi a informat despre cele mai importante realizări obţinute în cadrul fiecărui proiect în parte: „Liderism prin responsabilitate” (finanţatori: Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională şi Fondul de Gestionare şi Transparenţă din Marea Britanie); "O comunitate puternică prin parteneriat." (finanţator: Uniunea Europeană); „Să vorbim despre SIDA” (finanţator: donator din Suedia); ”Evaluarea şi advocacy în domeniul achiziţiilor publice de medicamente, stabilirea preţurilor şi înregistrarea medicamentelor” (finanţator: Fondul ТАЙДС).
Preşedintele Ligii a opinat că succesele obţinute sunt atribuite acelor membri şi organizaţii-membre, care prin experienţa şi efortul depus au făcut ca rezultatele să fie vizibile. În context, dl Chilicevschi a atenţionat audienţa asupra necesităţii onorării tuturor obligaţiunilor de membru ai Ligii pentru a contribui la îmbunătăţirea percepţiei şi acceptării sociale a persoanelor care trăiesc cu HIV şi sporirea accesului acestora la procesul de luare a deciziilor privind măsurile de răspuns la infecţia cu HIV în Moldova.
În cadrul Adunării, participanţii au apreciat pozitiv activitatea Preşedintelui pentru anul 2012, acordându-i dlui Igor Chilicevschi încă un mandat pentru următorii doi ani (2013-2014). La fel, din cauza încetării activităţii, prin votul participanţilor la Adunarea Generală din 28-29 martie 2013, trei organizaţii neguvernamentale („Şansa plus”, „Credinţa T” şi „Tineretul pozitiv”) au fost excluse din componenţa Ligii. Cele opt organizaţii, care sunt membre ale Ligii la moment, sunt: "Copilărie pentru toţi", "Credinţa", "Respiraţia а doua", "Reforme medicale", "Credinţa Nord", "Speranţa Vieţii ", "Triniti" „Biaz Gul”.
Liga persoanelor care trăiesc cu HIV din Republica Moldova a fost înregistrată oficial la 22 iunie 2007 şi are statutul de asociaţie obştească. Liga reprezintă o uniune de mai multe organizaţii ale persoanelor HIV-pozitive sau ale celor afectate de HIV de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană şi UTA Găgăuzia. Misiunea organizaţiei este promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor HIV-pozitive din Moldova şi a familiilor acestora, precum şi unificarea eforturilor statului, sectorului privat, internaţional şi societăţii civile în soluţionarea problemelor cauzate de epidemia HIV/SIDA.
Informaţie de Victoria Tataru