Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Apr 10, 2013

În mun. Bălți a fost lansată activitatea primului grup de suport pentru femeile consumatoare de droguri injectabile

Deşi consumul drogurilor şi dependenţele asociate, pe care acestea le implică, sunt atribuite în mare parte bărbaţilor, circa 20% din totalul consumatorilor de droguri sunt femei. Este o realitate atestată la nivel mondial şi în Republica Moldova, în particular.

 

Starea de vulnerabilitate a femeilor în raport cu cea a bărbaţilor este mai profundă, marcată de un număr mai mare de riscuri, de etichetare şi discriminare dublă, de acces redus la servicii de asistenţă medicală şi socială.

În scopul creării unui mediu prietenos, care să le ofere ajutor în depăşirea situaţiei cu care se confruntă, la iniţiativa Asociaţiei "Tinerii pentru Dreptul la Viaţă" (Bălţi) a fost luată decizia de a organiza primul grup de suport reciproc pentru femeile consumatoare de droguri injectabile din mun. Bălţi.

La 25 martie, invitaţaiei respective i-au răspuns pozitiv 12 femei (mame, soţii). Cu susţinerea activistelor  de la Asociaţia "Tinerii pentru Dreptul la Viaţă" ( Bălţi), participantele grupului au stabilit obiectivele, au planificat activităţile, timpul şi domeniile prioritare de intervenţie.

Această iniţiativă este dezvoltată în cadrul proiectului "Fortificarea capacităţilor ONG-urilor la nevoile în creştere ale femeilor consumatoare de droguri". Proiectul este implementat de Uniunea pentru Prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor din Moldova în parteneriat cu Reţeaua Euroasiatică de Reducere a Riscurilor şi susţinut financiar de Uniunea Europeană.

 

Informaţie preluată şi adaptată după http://www.uorn.aids.md/