În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Selecţie din Raportul privind Drepturile Omului în Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova, elaborat de Thomas Hammarberg, expert superior
În Raport se menţionează că provocările din domeniul sănătății sunt uriașe în Transnistria. Educația de bază în domeniul sănătății este un domeniu pentru care sunt necesare mai multe lucruri de realizat, atât în ceea ce îi privește direct pe pacienți, dar și în rândul publicului larg, pentru a promova mai multe stiluri de viață sănătoase (dieta, non-fumatul, consumul limitat de băuturi alcoolice etc). Prevenirii bolilor ar trebui să i se acorde mai mult prioritate, de asemenea, în cadrul sistemului însuși de îngrijire a sănătății. Educația personalului medical la toate nivelurile este esențială și ar necesita investiții considerabile, ca și modernizarea necesară a echipamentului și a tehnologiei informației utilizată în cadrul sistemului. Acest lucru va fi, de asemenea, valoros pentru dezvoltarea asamblării datelor relevante. Alte schimburi de experiență și sisteme din străinătate ar fi de ajutor la întreprinderea unor astfel de eforturi.
HIV/SIDA
Nivelul de infectare cu HIV este unul dintre cele mai ridicate din Europa. Prevalența în rândul populației cu vârsta de peste 15 ani a fost estimată la 1,07% în 2012, ceea ce este un semn că epidemia a devenit generalizată. Tiraspolul, Rîbnița și Slobozia sunt zonele cele mai afectate.
Nu există opțiunea testării anonime pentru HIV și adolescenții cu vârsta sub 18 ani pot fi testați doar cu acordul părinților. Sondajul general al populației a indicat faptul că doar doi din trei respondenți știau unde puteau fi testați pentru infecția cu HIV. Populația din zonele rurale nu are, practic, acces la testare în zonele respective. Din testele efectuate, o mare parte erau teste obligatorii.
Epidemia pare a fi concentrată în rândul utilizatorilor de droguri injectabile (CDI), a lucrătoarelor din industria sexului (CSW), a bărbaților care fac sex cu alți bărbați (MSM) și partenerii lor sexuali (jucând rolul de purtători ai infecției și contribuind la o generalizare a epidemiei). Estimările dimensiunilor grupurilor de populație cheie aflate în pericol au plasat populația UDI în jurul a zece mii, lucrătoarele din industria sexului - două mii cinci sute, la fel și MSM, în jur de două mii cinci sute de persoane.
Există un program de tratament pentru persoanelor infectate. Terapia antiretrovirală a fost inițiată în 2007 și este aplicată de Centrul SIDA din Tiraspol (Instituția de Stat "Centrul pentru Prevenirea și Controlul SIDA și a altor Boli Infecțioase"). Tratamentul este ambulatoriu și, în unele cazuri, pacienții sunt internați la Spitalul Central din Raionul Slobozia acolo unde există locuri destinate pacienților diagnosticați cu SIDA.
În prezent, exista centre de tratament în Tiraspol, Râbnița și Bender (care oferă servicii pentru pacienții cu coinfecția TBC /HIV), precum și în cadrul Departamentului pentru Instituții Penitenciare. Un total de 573 de pacienți au fost vizați de programul ART în luna iulie 2012. Toate medicamentele ARV au fost procurate din sursele Fondului Global. Tratamentul trebuie să fie unul durabil pentru a fi eficient și există o tendință nefericită ca aderarea la tratament să fie una redusă - există abandonuri și o rată ridicată a cazurilor letale ca urmare a identificării cu întârziere a HIV și înscrierea târzie în tratament. Ratele ridicate de migrație, lipsa de consiliere adecvată, caracterul represiv al supravegherii medicale și epidemiologice, precum și sprijinul psihosocial limitat, toate aceste elemente pot constitui obstacole în calea continuării tratamentului. În programele de prevenire, o problemă majoră este faptul că folosirea prezervativului este limitată. Ponderea respondenților la întrebările sondajului privind grupurile de populație menționate mai sus care au spus că folosesc prezervativul a fost foarte mică, indiferent de tipul de partener sexual. Principalele motive menționate de către femei erau că partenerul a refuzat să folosească prezervativul și că era jenant să cumpere prezervative. Bărbații au indicat pierderea senzației de plăcere ca motivcheie pentru neutilizarea unui prezervativ.
Peste 50% din cazurile noi HIV sunt acum raportate în rândul femeilor (în timpul sarcinii, testarea HIV este parte a îngrijire prenatală și este gratuită).
Tuberculoza
Răspândirea infecției TBC este o problemă gravă în Transnistria. Expertul a fost informat de către Ministrul transnistrean al Sănătății că la acel moment erau 462 de cazuri de TBC, o cifră care ar putea subestima cu mult anvergura problemei. Aproximativ o treime din aceste cazuri au fost considerate ca fiind cazuri de TBC extensiv rezistentă la medicamente (XDR-TB).
Aproape jumătate din cazuri au fost detectate în instituțiile penitenciare și 20-25 la sută au venit cu emigranții întorși acasă, de multe ori într-un stadiu avansat.
A fost dezvoltată cooperarea cu OMS și Organizația Națiunilor Unite pentru a stopa răspândirea TBC - atât prin măsuri preventive cât și prin vindecarea cazurilor existente. Ministerul transnistrean a declarat că urmează să fie deschisă o secțiune specială la un spital din Bender pentru cazurile de TBC pentru care este necesar un tratament avansat.
Lupta împotriva TBC este o chestiune ce ține de voința politică și de resurse. Este important să se dezvolte capacitatea de diagnosticare precisă și rapidă pentru a asigura furnizarea de medicamente de înaltă calitate, pentru a oferi un tratament supravegheat și standardizat și pentru a înregistra rezultatul fiecărui pacient la sfârșitul tratamentului.
În 2012, a fost adoptat un regulament privind tratamentul coercitiv pentru TBC. Ministerul transnistrean a declarat că până în prezent nu a fost necesară reținerea cuiva împotriva voinței lui/ei sau constrângerea cuiva să ingereze medicamente, dar astfel de măsuri s-ar putea să fie necesar a fi luate în viitor.
Despre activitatea expertului
Expertul Thomas Hammarberg a condus trei misiuni în Transnistria împreună cu Consilierul ONU pentru drepturile omului Claude Cahn: în luna mai, în septembrie și în noiembrie 2012. În timpul acestor misiuni, el a vizitat raionul Camenca (inclusiv satele Rașcov și Alexandrovca), raionul Râbnița (inclusiv satul Vhvatintsi), raionul Grigoriopol (inclusiv satele Glinnoe și Teia) și Slobozia, precum și municipiul Tiraspol (inclusiv satul Parcani) și Bender / Tighina, situat pe malul de vest al Nistrului, dar administrate de către autoritățile transnistrene.
Expertul a vizitat, de asemenea, satul Varnița din zona de securitate (adică administrat de autoritățile moldovenești). Au fost efectuate un număr de vizite la fața locului, inclusiv în următoarele instituții: închisoarea nr. 1 (Glinnoe), Centrul de corecție nr. 2 (Tiraspol), Colonia penitenciară pentru femei nr. 3 (Tiraspol), izolatorul închisorii nr. 3 (Tiraspol); Colonia penitenciară pentru minori (Camenca); celula de detenție din secția de poliție (Bender/Tighina); internatul (Parcani); Orfelinatul republican specializat “Casa copilului” (Tiraspol); Spitalul
republican de psihiatrie (Vhvatintsi); Instituția neuropsihologică pentru băieți și femei (Bender/Tighina); Instituția neuropsihologică pentru bărbați (Tiraspol); școala ucraineană (Bender/Tighina); școala moldovenească cu predare în grafia latină (Tiraspol); și școala moldovenească cu predare în grafia chirilică (Grigoriopol).
Întrevederile cu autoritățile de facto i-a inclus pe președinte, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției; Comitetul de stat de securitate (Serviciul de Informații), Biroul Comisarului pentru Drepturile Omului în Transnistria (Ombudsman), Procurorul General, Curtea Supremă, Ministerul de Sănătății și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Sovietul Suprem. Au avut loc multiple întâlniri cu reprezentanții unora dintre aceste birouri. Pe malul drept, au avut loc întâlniri cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Biroul de Reintegrare, Procurorul General, Ministerul Justiției, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Sănătății și Biroul Național de Statistică.
În timpul misiunilor, a avut întâlniri cu reprezentanţii organizațiilor din societatea civilă, precum și comunitățile religioase și etnice, inclusiv cu : ONG "Mamele pentru Drepturile Omului"; ONG "Casa comună"; ONG "Centrul pentru Protecția Drepturilor Omului în Transnistria"; ONG "Promovarea justiției eficiente pentru un proces echitabil"; ONG "Institutul Independent pentru drepturile societății civile"; ONG "Jurnaliști și drepturile acestora"; ONG "Interacțiune", ONG "Perspectiva", ONG "Resonanse", ONG "Societatea pentru cultură bulgară Rodoliubeț"; ONG "Alianța romani"; ONG pentru Drepturile romilor; Asociația familiilor copiilor cu dizabilitati TASDI; ONG "Alye Parusa"; ONG "PromoLex" (drepturile Omului); ONG "CReDO" (drepturile omului); ONG "Speranța pentru copii", ONG "Chiutkosti", ONG "Asociația persoanelor cu nevoi speciale"; ONG "Femeile cu dizabilități", ONG "Centrul pentru un viitor sănătos"; ONG "Apriori", ONG "Trandafirul alb" - Sprijin pentru persoanele HIV pozitive", ONG "Centrul de Sănătate a Reproducerii", Asociația Avocaților din Transnistria; ONG "Centrul de Reabilitare și consultare" OSORTS""; și ONG "Centrul pentru Inițiative juridice".
Expertul a beneficiat de asistență din partea Consilierului ONU pentru Drepturile Omului, a Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) și a Coordonatorului Rezident al ONU în Republica Moldova. În timpul misiunii sale, s-a ghidat de standardele internaționale convenite în domeniul drepturilor omului și de principiul că fiecare ființă umană trebuie să fie în măsură să se bucure de aceste drepturi, indiferent de locul în care trăiește.
14 februarie 2013