Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jan 4, 2013

Studiul IBBS va fi continuat în 2013

În perioada 2012-2013, în Republica Moldova, se efectuează, repetat, “Studiul Integrat Biocomportamental şi de Supraveghere de sentinelă  (IBBS) la HIV, hepatitele virale B (HVB), hepatitele virale C (HVC) şi sifilis” în rândul populatiei cu risc sporit de infectare: consumatorii de droguri injectabile (CDI), femeile care practică sexul comercial (FSC), bărbaţii care practică sexul cu bărbaţii (BSB), deţinuţii.

 

Potrivit Liliei Todiraşcu, şef secţie „Studii comportamentale” (Centrul Naţional de Management în Sănătate), colectarea datelor pentru acest Studiu a început în octombrie 2012 în contingentele deţinuţi şi consumatorii de droguri. Colectarea datelor în rândul FSC şi BSB este planificată pentru luna februarie 2013.

Studiul este bazat pe chestionar (interviu faţă în faţă) pentru componenta comportamentală, combinat cu testarea calitativă la prezenţa anticorpilor la infecţii – componenta biologică. Instrumentul de colectare a datelor este ajustat la necesităţile de raportare naţională şi internaţională (indicatorii UNGASS pentru epidemiile concentrate) şi asigură comparabilitatea regională a rezultatelor.

Conţinutul chestionarului a fost prezentat şi discutat la sedinţele GTL „Grupuri vulnerabile” (CNC TB/SIDA), după care a fost supus pre-testării şi ajustării la rezultatele pre-testării. În scopul asigurării respectării condiţiilor de anonimat/confidenţialităţii, ca urmare a participării în studiu, instrumentul de colectare a datelor este codificat.

În dependenţă de contingentul populaţiei participante la studiu, există mai multe locaţii de desfăşurare a colectării datelor pentru cercetare: pentru CDI (Chişinău, Bălţi, Tiraspol, Râbniţa); pentru FSC (Chişinău, Bălţi); pentru BSB (Chişinău, Bălţi); pentru deţinuţi (14 penitenciare de pe malul drept al râului Nistru).

Studiul IBBS se desfăşoară în cadrul Programului naţional de prevenire şi control al HIV/SIDA/ITS pentru anii 2011-2015. Partenerii de implementare ai acestui studiu sunt organizaţiile guvernamentale (Centrul Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii al RM, Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile, Centrul Naţional de Sănătate Publică, Centrul de Sănătate Publică Bălţi, Centrul SIDA Tiraspol, Departamentul Instituţii Penitenciare al Ministerului Justiţiei al RM); organizaţiile neguvernamentale („Reforme medicale”, „Viata Noua”, Centrul Prietenos Tinerilor „ATIS”, „Gender Doc_M”, „Zdorovoe budushee”, „Trinity”).

Rezultatele Studiului vor oferi dovezi despre impactul proiectelor desfăşurate pentru grupurile populaţiei cu risc de infectare; vor prezenta indicatorii de succes ai proiectelor şi vor elucida domeniile problematice ale acestor contingente ale populaţiei; vor identifica intervenţiile prioritare pentru grupurile respective. De asemenea, se preconizează ca cercetarea respectivă să constituie un instrument de politici şi pledoarie pentru generarea datelor comparative cu privire la riscurile comportamentale.

Studiul este realizat cu suportul financiar al Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Granturile consolidate pentru TB şi HIV), prin intermediul IP UCIMP RSS şi suportul UNAIDS, UNICEF, UNODC şi Fundaţia Soros-Moldova.

Informaţie de Victoria Tataru