Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jan 4, 2013

Premii pentru jurnaliştii care au abordat tematica HIV

La 21 decembrie 2012, la Centrul Naţional de Management în Sănătate, s-a desfăşurat ceremonia de premiere a jurnaliştilor participanţi la concursul: „HIV şi SIDA – documentează-te, informează-te, protejează-te!”. Potrivit Silviei Munteanu, director al Reprezentanţei în Moldova a Fundaţiei SIDA Est-Vest (AFEW), la concurs au aplicat 16 reprezentanţi mass media (jurnalişti care activează în presa scrisă, la posturile de radio, televiziune, agenţiile de presă şi reviste electronice naţionale şi locale), care au prezentat peste 80 de materiale la tematica HIV/SIDA.

Scopul concursului a fost de a intensifica rolul mass-media în elucidarea tematicii HIV/SIDA/infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS) pentru informarea publicului larg despre necesitatea şi importanţa prevenirii infecţiei HIV/SIDA/ITS, reducerea stigmei şi discriminării faţă de persoanele infectate cu HIV.
Membrii juriului (specialişti din domeniul sănătăţii şi specialişti în comunicare) au apreciat materialele expediate la concurs prin prisma următoarelor criterii: relevanţa informaţiei, documentarea profundă, veridicitatea şi imparţialitatea informaţiei, respectarea normelor etice şi a terminologiei internaţionale aprobate vis-a-vis de HIV şi SIDA, accesibilitatea informaţiei pentru auditoriul ţintă şi conlucrarea cu specialiştii în domeniu. În rezultatul examinării şi evaluării materialelor înaintate la concurs, au fost oferite 7 premii şi o menţiune, după cum urmează:

Secţiunea TV
Locul I – Maria Marian, Jurnal TV
Locul II – Irina Şlaeva, LIK TV, Râbniţa

Secţiunea Radio
Locul I – Iulia Buzenco, Radio Moldova
Locul II – Olga Stăvilă, Radio Moldova

Presa scrisă
Locul I – Artiom Radu, corespondent la ziarele: „Drapelul Muncii”, „Tribuna Copiilor”, „Adevărul de Anenii-Noi”, revistele: „Orizont” şi „Fără tabu” din Anenii-Noi.
Locul II – Marina Coval, ziarul „Spros i predlojenie”, Bălţi

Categoria agenţii de presă/reviste electronice

Locul I - Natalia Ghilaşcu, Portalul Discriminare.MD

Menşiune specială
Tatiana Guţu, Radio Vocea Basarabiei

Violeta Teutu, consultant în coordonare şi comunicare din cadrul Secretariatului Consiliului Naţional de Coordonare TB/SIDA, membră a juriului, a felicitat premianţii, remarcând calitatea materialelor prezentate la concurs şi numărul mai mare de participanţi la ediţia din acest an, inclusiv de pe malul stâng al Nistrului. Dna Teutu a remarcat faptul că jurnaliştii au lucrat mai mult în teren, au consultat mai multe surse, informaţia fiind mult mai documentată şi argumentată.

Jurnaliştii, la rândul lor, au mulţumit organizatorilor pentru posibilitatea de a participa la un asemenea concurs, exprimându-şi opinia că vor rămâne fideli acestei teme în activitatea lor de mai departe.

Concursul „HIV şi SIDA – documentează-te, informează-te, protejează-te!” a fost organaizat de Reprezentanţa în Moldova a Fundaţiei SIDA Est-Vest (AFEW), cu suportul financiar al Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei, sub egida Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova.