Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jan 4, 2013

Asistente medicale instruite să consilieze eficient pacienţii cu tuberculoză

În perioada 19 noiembrie-6 decembrie 2012, Centrul de Dezvoltare în Sănătate “AFI” a organizat cursul: “Aderenţa la tratamentul antituberculos – educarea şi consilierea pacienţilor”, la care au participat circa 90 de asistente medicale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Scopul cursului de instruire a fost de a le forma asistentelor medicale nişte abilităţi mai bune de comunicare cu bolnavii de tuberculoză.

Timp de trei săptămâni, participantele au învăţat cât de importantă este comunicarea în prevenirea tuberculozei, cum să medieze şi să soluţioneze o situaţie de conflict; ce este ascultarea activă şi asertivitatea; cum pot fi diminuate efectele negative ale conflictelor etc. – toate prin prisma profilului psihologic al bolnavului de tuberculoză. Iată câteva opinii, înregistrate la sfârşitul cursului de instruire.

Rodica Nicoară, Chişinău: “Acest seminar ne-a învaţat să comunicăm mai eficient cu diferiţi pacienţi, în special, cu cei agresivi”.
Lidia Graur, Floreşti: “Cunoştinţele acumulate la training ne va ajuta să comunicăm mai uşor în activitatea noastră cu pacienţii”.
Lilia, Ocniţa: “Chiar dacă am experienţă de o viaţă în calitate de asistent medical, informaţiile pe care le-am primit sunt foarte binevenite”.

Cursul de instruire pentru asistentele medicale a fost organizat cu suportul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate în cadrul proiectului: “Sporirea rolului pacientului şi a comunităţii în controlul tuberculozei în Moldova”, finanţat de către Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Informaţie adaptată după www.afi.md