În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.
Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.
Seminar pentru jurnaliştii din presa scrisă
12 jurnalişti din presa scrisă (mass media raională) au participat în perioada 7-8 decembrie 2012 la un seminar la tematica controlului tuberculozei în Moldova, organizat de către Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS) şi Asociaţia Presei Independente (API).
Scopul principal al seminarului – informarea jurnaliştilor despre situaţia privind tuberculoza în ţară; familiarizarea cu rezultatele implementării Programului naţional de control al tuberculozei şi a proiectului „Sporirea rolului pacientului şi a comunităţii în controlul tuberculozei în Moldova”, finanţat de Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei; examinarea posibilităţilor de colaborare şi a planului de activităţi pentru campania de informare privind tuberculoza, ce se va desfăşura în februarie-martie 2013.
În calitate de experţi, jurnaliştii i-au avut pe responsabilii de implementarea Programului naţional de control al tuberculozei, reprezentanţii Centrelor regionale de suport pentru pacienţii de tuberculoză (Rezina), Fundaţiei Soros-Moldova şi organizaţiilor neguvernamentale, care implementează activităţi în domeniul tuberculozei în cadrul proiectelor, implementate cu suportul granturilor Fondului Global.
În cadrul seminarului, jurnaliştii au fost încurajaţi să abordeze mai des în activitatea lor problemele tuberculozei, pentru ca populaţia să fie informată corect despre ceea ce este tuberculoza, care sunt simptomele ei, cum se transmite şi de ce este important să consultăm medicul la apariţia primelor simptome caracteristice tuberculozei. În prezentările lor, vorbitorii au reiterat asupra faptului că mass media reprezintă un partener important în promovarea mesajelor ce pot influenţa atitudinile şi comportamentele oamenilor. Din acest considerent, tuberculoza trebuie să fie menţinută permanent în atenţia jurnaliştilor ca subiect de presă. Temele abordate trebuie să vizeze atât aspectele medicale legate de tuberculoză, cât şi aspectele psihosociale.
Participanţii la seminar au fost informaţi şi despre posibilitatea de a se implica în Campaniile de informare în domeniul controlului tuberculozei în Republica Moldova.