Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jan 4, 2013

1 decembrie – Ziua Internaţională de combatere a SIDA

Ziua Internaţională de combatere a SIDA, marcată tradiţional la 1 decembrie, s-a desfăşurat sub genericul: "Tendinţa zero: Zero cazuri noi de infecţie cu HIV. Zero discriminare. Zero cazuri de deces în rezultatul maladiei SIDA". 

Prezent la conferinţa de presă, organizată cu acest prilej la Ministerul Sănătăţii, Andrei Usatîi, Ministru al Sănătăţii, a menţionat că Guvernul Republicii Moldova şi Ministerul Sănătăţii întreprind toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în finanţarea programelor ce ţin de prevenirea, tratamentul şi promovarea stilului de viaţă sănătos, în scopul diminuării cazurilor de infecţie cu HIV.

Actualmente, în Republica Moldova se implementează cel de-al patrulea Program naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi a infecţiilor cu transmitere sexuală, precum şi alte programe educaţionale şi de sănătate, menite să asigure un control eficient acestei infecţii. De asemenea, de către instituţiile de sănătate, în comun cu autorităţile publice şi societatea civilă, în ţară, se realizează mai multe proiecte de prevenire, educare, comunicare, tratament, îngrijiri şi suport pentru persoanele infectate şi afectate de HIV/SIDA.

Potrivit ministrului Sănătăţii, datorită suportului Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei, în Republica Moldova, toţi pacienţii diagnosticaţi cu infecţia HIV, care necesită tratament, sunt asiguraţi cu medicamente antiretrovirale. În vederea oferirii pacienţilor servicii integrate de testare, consiliere, tratament (inclusiv paliativ), a fost creat Spitalul de Dermatologie şi Maladii Comunicabile, unde este amplasat Serviciul Naţional de HIV/SIDA, care a devenit coordonatorul activităţilor Programului naţional de prevenire şi control HIV/SIDA.
Cu ocazia Zilei Internaţionale de combatere a SIDA, în Republica Moldova, au fost organizate mai multe activităţi de informare şi sensibilizare a opiniei publice.

Chişinău

Testare rapidă la HIV pentru toţi doritorii
De Ziua Internaţională de combatere a SIDA (1 decembrie), doritorii de a cunoaşte rezultatul privind prezenţa sau lipsa infecţiei cu HIV în organism au avut posibilitatea să efectueze un test rapid la infecţia cu HIV în cadrul Clinicii “Sancos”, spitalului “Medpark” şi în incinta Centrului Comercial Shopping Moldova, unde în acest scop a fost instalat un cort special amenajat.
Testul rapid este propus ca o modalitate de depistare a infecţiei cu HIV. Dispozitivul funcţionează după principiul aplicării unei picături de salivă pe un indicator, care la scurt timp arată prezenţa sau lipsa virusului HIV în organism.
Totuşi, specialiştii avertizează că la efectuarea unui asemenea test există o marjă de eroare, ceea ce înseamnă că pentru confirmarea rezultatului obţinut în urma testării rapide trebuie neapărat de efectuat testul clasic într-o instituţie medicală.
La 1 noiembrie 2012, în Republica Moldova, oficial au fost înregistrate 7720 persoane HIV pozitive, numărul estimativ al acestora fiind însă cel puţin de trei ori mai mare.

Ialoveni, Soroca, Anenii Noi

Activităţi de informare şi sensibilizare

În perioada 26 noiembrie – 3 decembrie, în raioanele Ialoveni, Soroca şi Anenii Noi au fost organizate mai multe activităţi de informare şi sensibilizare, consacrate Zilei Internaţionale de combatere a SIDA.  Activităţile au fost realizate de către organizaţiile neguvernamentale „Viaţa Nouă”, „Mamele pentru viaţă” şi Centrul Regional pentru Politici Comunitare (CRPC).

Potrivit Positivepeople.md, în fiecare localitate au fost organizate „mese rotunde” cu participarea reprezentanţilor administraţiei publice locale, specialiştilor din domeniul medicinii, jurnaliştilor, reprezentanţilor ONG-urilor din regiune. Întâlniri informative au fost organizate şi în instituţiile educaţionale, în total, fiind desfăşurate 28 întâlniri, la care au participat circa 820 elevi cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani. Tinerii din cele trei raioane au fost solicitaţi să participe la un concurs al gazetelor de perete. Echipele care au realizat cele mai interesante şi originale gazete de perete au primit diplome şi premii.

Acţiunile organizate cu prilejul Zilei Internaţionale de combatere a SIDA în cele trei raioane au fost susţinute financiar de Fundaţia Soros-Moldova.