Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jan 4, 2013

Vizită de supervizare a granturilor Fondului Global în raioanele de est ale ţării

La 19 decembrie curent, Secretariatul Consiuliului Naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control TB/SIDA (CNC TB/SIDA) a organizat, pentru membrii Consiliului sau delegaţii acestora, două vizite de supervizare a granturilor Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Fondul Global).

Ca puncte de destinaţie pentru vizitele de supervizare în semestrul doi (2012) au servit: Centrul Social Regional de susţinere a persoanelor care trăiesc cu HIV din Tiraspol (proiect implementat de Centrul PAS) şi Spitalul de tuberculoză din Bender şi Laboratorul de referinţă al acestuia (proiecte susţinute de IP UCIMP RSS).

Vizitele de supervizare se desfăşoară în conformitate cu prevederile Manualului Operaţional al CNC TB/SIDA privind obligaţiunile membrilor Consiliului referitor la supervizarea granturilor Fondului Global, implementate în Republica Moldova de către Recipienţii Priincipali (IP UCIMP RSS şi Centrul PAS) şi subrecipienţii acestora.

Interesul de a participa la această vizită a fost manifestat de 16 membri CNC TB/SIDA (sau delegaţii acestora), care s-au deplasat la faţa locului pentru a se documenta despre progresul proiectelor din regiune. În urma vizitelor, participanţii au reiterat necesitatea continuării organizării activităţilor de supervizare pentru asigurarea monitorizării implementării granturilor şi gestionarea transparentă a resurselor Fondului Global în Republica Moldova. Iată câteva opinii:

Aliona Dumbrăveanu, reprezentantul Ministerului Tineretului şi Sportului
Este pentru prima dată când particip la o vizită de supervizare a granturilor Fondului Global şi am rămas plăcut impresionată de cele văzute. Atât Centrul Social Regional, cât şi Spitalul de Tuberculoză şi Laboratorul acestuia dispun de săli bine dotate cu mobilier şi echipament medical, personalul este receptiv şi dedicat domeniului de activitate. Consider utile aceste vizite, deoarece anume în cadrul unor întâlniri de acest fel, mai puţin formale, oamenii au posibilitatea să se cunoască mai bine, să se simtă mai liberi în exprimare şi să fie mai sinceri. Voi aprecia mult dacă această experienţă va fi continuată şi voi mai avea oportunitatea să particip în astfel de vizite de lucru în viitor.

Svetlana Doltu, şeful Direcţiei Medicale, Departamentul Instituţii Penitenciare, Ministerul Justiţiei
Primul lucru pe care doresc să îl menţionez cu plăcere este faptul că investiţiile care au fost făcute din sursele granturilor Fondului Global sunt vizibile. Nu ştiu care va fi situaţia odată cu întreruperea finanţării din partea acestui donator important pentru domeniul tuberculozei şi HIV/SIDA, dar ceea ce există la moment – bucură. Chiar dacă în rândul participanţilor la această vizită au fost mai puţini membri ai Consiliului şi mai mulţi delegaţi ai acestora, care sunt membri ai grupurilor tehnice de lucru (GTL) ale Consiliului, sunt de părerea că deplasările în grupuri mixte (membri CNC şi membri ai GTL) este un exerciţiu util pentru toţi. Aceasta din considerentul că în timpul vizitelor în teren şi a discuţiilor dintre specialiştii în domeniu şi factorii decizionali are loc un schimb eficient de informaţii, care, ulterior, se soldează mai uşor cu găsirea unor soluţii la problemele de interes comun şi major în ce priveşte protejarea sănătăţii publice.

Igor Chilicevschi, preşedintele Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV, membru CNC TB/SIDA
Vorba veche “mai bine o dată să vezi decât de două ori să auzi” este adevărată şi cu referinţă la vizita de supervizare. Una este să te informezi din rapoarte şi dări de seamă şi cu totul altceva este să vezi cu ochii tăi. Bucură faptul că în secţia pentru tratamentul tuberculozei rezistente de la Spitalul de Tuberculoză din Bender au fost create condiţii foarte bune sau, cum le numesc pacienţii, de tip sanatorial. Totuşi, este regretabil că nu toţi bolnavii de tuberculoză rezistentă au acces la acest tratament. Actuală este şi problema aderenţei pacienţilor la tratament antiretroviral. Este necesară unirea eforturilor din partea tuturor structurilor de nivel local şi central, guvernamentale şi neguvernamentale, pentru a ridica nivelul de informare al populaţiei, pentru a oferi un acces mai larg la servicii de prevenire, diagnosticare şi tratament, astfel, ca în final să putem ţine sub control tuberculoza şi infecţia HIV în Republica Moldova.