Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Jan 4, 2013

Republica Moldova a încheiat negocierile pe marginea acordurilor de grant TB şi HIV cu Fondul Global

La finele anului 2012, Republica Moldova a finalizat negocierile cu Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (FG) pe marginea Acordurilor de grant TB şi HIV pentru implementarea acestora în perioada 2013-2015. Negocierile au avut loc în luna noiembrie curent în cadrul vizitei la Chişinău a echipei FG pentru Europa de Est şi Asia Centrală (EEAC).

La baza negocierilor au stat: aplicaţiile CNC TB/SIDA pentru reînnoirea granturilor TB şi HIV în perioada a doua de implementare (2013-2015), depuse în aprilie şi mai 2012; rezultatele vizitei de monitorizare, efectuată de FG în Moldova în luna mai 2012; şi reforma instituţională, operată în 2012 de către Ministerul Sănătăţii în domeniul HIV. 

Fondul Global a apreciat pozitiv formatul constructiv al negocierilor şi eforturile naţionale de asigurare a durabilităţii răspunsului naţional la TB şi HIV. În opinia Tatyanei Vinichenko, Manager de Portofoliu al FG pentru EEAC, asigurările privind sporirea finanţării guvernamentale pentru programele comprehensive TB şi HIV, inclusiv asigurarea tratamentului ARV, din resurse naţionale, pentru pacienţii noi în 2014 şi pentru toţi pacienţii în 2015, reprezintă un moment de cotitură pentru asigurarea durabilităţii respective.

Totodată, donatorul principal al Republicii Moldova pentru controlul TB şi HIV, speră că în perioada a doua de implementare a granturilor sale, CNC TB/SIDA va reuşi să îmbunătăţescă cadrul de coordonare a programelor naţionale de control HIV/SIDA/ITS şi va urgenta aprobarea de către guvern a strategiei naţionale HIV actualizată, care a fost înalt apreciată în procesul de evaluare internaţionala din vara 2012. În ceea ce priveşte TB, OMS, cu sprijinul financiar al Fondului Global, va coordona o evaluare de mijloc de termen a Programului naţional de control al tuberculozei, care va avea loc în februarie 2013. Această evaluare se doreşte a fi axată pe îmbunătăţirea mecanismului de gestionare a cazurilor de tuberculoză şi consolidarea în continuare a serviciilor de îngrijire ambulatorie a pacienţilor cu TB.

Semnarea acordurilor de grant TB şi HIV de către FG, Recipientii Principali (Centrul PAS şi IP UCIMP RSS) şi preşedintele CNC TB/SIDA, la finele lunii decembrie 2012 - începutul lunii ianuarie 2013, va permite realizarea la timp a disbursărilor pentru trimestrul unu al anului 2013.

Violeta Teutu
Consultant Coordonare/Comunicare