Republica Moldova continuă să se confrunte cu probleme majore asociate consumului ilegal de droguri şi dependenţei de droguri, oraşele Bălţi, Chişinău şi Tiraspol fiind cele mai afectate din acest punct de vedere. Deşi pe parcursul ultimilor ani cea mai mare parte a cazurilor de HIV sunt înregistrate pe cale sexuală, consumul injectabil de droguri rămâne a fi o problemă majoră de sănătate, prevalenţa HIV şi a hepatitelor virale în mediul utilizatorilor de droguri injectabile în mun. Bălţi fiind extrem de înaltă.
Concentrându-şi atenţia asupra acestor probleme, în iulie 2009, Asociaţia “Tinerii pentru dreptul la viaţă” (Bălţi), în parteneriat cu Asociaţia olandeză “Mainline” şi Serviciul Narcologic (Bălţi) a lansat proiectul “Introducing the continuum of care”.
Scopul proiectului “Introducing the continuum of care” constă în îmbunătăţirea calităţii vieţii utilizatorilor de droguri injectabile prin introducerea conceptului de “îngrijire continuă şi comprehensivă” în cadrul programului de reducere a riscurilor (implementat în mun. Bălţi) şi facilitarea legăturilor dintre prestatorii de servicii şi beneficiari, sectorul civil şi cel guvernamental. O bună parte a eforturilor depuse în cadrul proiectului sunt orientate asupra promovării tratamentului de substituţie cu metadonă drept o modalitate eficientă de stabilizare şi îmbunătăţire a calităţii vieţii persoanelor dependente de droguri din clasa opiaceelor. În acest context sunt desfăşurate următoarele activităţi:
- Instruirea lucrătorilor outreach şi a voluntarilor în cadrul cursului “Suport de bază pentru viaţă” de către Centrul de Instruire în Medicina de urgenţă şi calamităţi, regiunea de Nord. În rezultatul acestor cursuri, persoanele sunt apte să acorde primul ajutor în caz de supradoze, intoxicaţii, traumatisme până la sosirea asistenţei profesionale etc.
- Organizarea seminarelor informative cu privire la tratamentul de substituţie cu metadonă pentru beneficiarii programului de reducere a riscurilor pentru colaboratorii Comisariatului de Poliţie (Bălţi) şi personalul medical (medici şi asistente medicale din cadrul Spitalului de Psihiatrie, alte instituţii medicale). Seminarele pentru specialişti au fost organizate cu participarea dnei Lilia Fiodorova, medic narcolog al Dispensarului Republican de Narcologie.
- Însoţirea şi suportul utilizatorilor de droguri pentru a se adresa la Serviciul Narcologic Municipal (Bălţi) pentru accesarea tratamentului de substituţie cu metadonă.
- Elaborarea materialelor informaţionale “Tratamentul de substituţie cu metadonă – avantaje şi dezavantaje”.
Deşi proiectul este doar la a şaptea lună de implementare (ce constituie aproximativ jumătate din durata proiectului din 15 luni), atestăm următoarele rezultate:
- Fortificarea parteneriatului între Programul de reducere a riscurilor din Bălţi şi Programul de tratament de substituţie cu metadonă din aceeaşi localitate.
- Creşterea nivelului de informare a beneficiarilor programului de reducere a riscurilor cu privire la tratamentul de substituţie cu metadonă.
- Creşterea numărului de persoane implicate în tratamentul de substituţie cu metadonă în mun. Bălţi.
- Cunoaşterea mai bună a specificului tratamentului de substituţie cu metadonă de către personalul instituţiilor medicale şi a colaboratorilor Comisariatului de Poliţie din Bălţi.
- Abordarea coerentă a subiectului tratamentului de substituţie cu metadonă în cadrul activităţilor Programului de Reducere a Riscurilor alături de alte subiecte majore (HIV, supradoze, hepatite).
Nicolai, beneficiar al proiectului, pacient în tratamentul de substituţie cu metadonă (TSM): Despre tratamentul de substituţie cu metadonă am auzit mai demult, dar nu am încercat niciodată să-l accesez. La punctul de schimb al seringilor am cunoscut o persoană care se afla de ceva timp în tratament (voluntar în cadrul proiectului „Introducing the continuum of care”) şi care mi-a povestit despre schimbările pozitive ce au survenit în viaţa sa. În concluzie, am decis să încerc şi eu. Prea mult pierdusem din cauza drogurilor ca să ratez o asemenea şansă. Mi-au fost explicate condiţiile de acceptare a terapiei şi deja de trei luni sunt în programul de substituţie, timp în care am reuşit să recuperez unele lucruri pierdute, iar acum sunt pe cale de a mă angaja la lucru. Cu susţinerea acestui program, a reprezentanţilor organizaţiei „Tinerii pentru dreptul la viaţă” şi a tuturor persoanelor care au depăşit dependenţa de droguri, sper că voi reuşi şi eu să mă eliberez de droguri.
Eduard Nenescu, şeful Serviciului Narcologic (Bălţi):
Este bine cunoscut faptul că suportul psiho-social reprezintă un element important al terapiei de substituţie cu metadonă, adeseori fiind considerat chiar cheia succesului. De la începutul implementării proiectului „Introducing the continuum of care” am observat un interes şi o dorinţă din partea utilizatorilor de droguri injectabile pentru terapia de substituţie cu metadonă. Îmi explic acest lucru şi prin faptul că se promovează o activitate mai intensă de informare a lor cu privire la acest tip de tratament de către personalul Asociaţiei „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV Bălţi). Sper în continuitatea acestui parteneriat, aşa cum reprezentanţii TDV asigură cea mai mare parte a componentei de asistenţă psiho-socială pentru pacientii tratamentului, îi implică în grupurile de suport reciproc, facilitează procesul de angajare în câmpul muncii şi alte servicii în cadrul proiectului în mun. Bălţi.
Ala Iaţco,
Preşedintele UORN