Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 17, 2012

Pacienţii cu tuberculoză sprijiniţi de Bayer Health Care

Un grup de voluntari de la compania farmaceutică Bayer Health Care a efectuat o vizită de studiu cu privire la situația tuberculozei în Republica Moldova, care a avut loc în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie 2012. Voluntarii au vizitat în primul rând copiii care suferă de tuberculoză de la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie. Oaspeții au venit nu doar cu bomboane, dar și cu o prezentare de teatru forum, în care au fost demonstrate două situații anti-model, înscenate de ei pe parcursul vizitei de studiu.

Primul anti-model a ilustrat o situație, în care un fost pacient cu tuberculoză este stigmatizat chiar de către prietenii săi.

Cel de-al doilea anti-model a reflectat o situaţie, în care un copil, fost bolnav de tuberculoză, este discriminate de către cei din jur. Scopul acțiunii a fost de a-i face pe copiii bolnavi de tuberculoză să găsească soluții pentru a elimina fenomenul stigmei și discriminării din societate.

Printre soluțiile propuse de copii, menționăm: ”Persoanele cu tuberculoză trebuie sprijinite mereu”, ”Mamele trebuie să permită copiilor să se joace cu alți copii, chiar dacă au fost bolnavi de tuberculoză”. O soluție a venit și din partea lucrătorului medical, care le-a spus că: ”Tuberculoza se tratează! Persoanele care s-au tratat de tuberculoză nu mai prezintă risc de infectare”.

Echipa de voluntari care a vizitat Moldova este creată din angajați ai echipei farmaceutice Bayer Health Care din Germania, România și Republica Moldova. Voluntarii sunt implicaţi în dezvoltarea unui proiect privind mobilizarea comunitară în sprijinul pacienților cu tuberculoză.

Informaţie după www.afi.md