Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 17, 2012

În Republica Moldova predomină calea heterosexuală de transmitere a infecţiei cu HIV

Pe parcursul  a nouă luni 2012, în Republica Moldova, inclusiv în teritoriile de est ale ţării, au fost înregistrate 572 cazuri noi de infecţie cu HIV, ceea ce constituie cu 19 cazuri mai mult decât în perioada similară a anului trecut (2011 – 553 cazuri). În regiunea transnistreană în perioada respectivă au fost înregistrate 206 cazuri (2011 – 169 cazuri). În perioada de referinţă, maladia SIDA a fost confirmată la 232 persoane (în 2011–301), inclusiv în teritoriile de est – 84 (în 2011 – 131).

Cele mai multe cazuri noi de infecţie cu HIV au fost înregistrate în municipiile Chişinău, Bălţi, Tiraspol, Bender şi raioanele Râbniţa, Slobozia, Cahul, Grigoriopol, Soroca, Căuşeni, Floreşti.

Ca şi în perioada nouă luni 2011, predomină calea heterosexuală de transmitere a infecţiei cu HIV. Din numărul de cazuri noi depistate, 279 s-au înregistrat în rândul bărbaţilor şi 293 – în răndul femeilor. În segmentul de vârstă 15-24 ani au fost depistate 89 persoane, ceea ce reprezintă 15,5% din numărul de cazuri depistate ( în 2011 – 18,98%).

Supravegherea medicală, iniţierea şi monitorizarea tratamentului antiretroviral (TARV) al persoanelor infectate cu HIV şi bolnave de SIDA se efectuează în 7 teritorii (IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi, IMSP Spitalul de Dermatologie şi Maladii Comunicabile, Spitalul Penitenciar Pruncul al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Centrul SIDA Tiraspol, Spitalul raional Râbniţa, Spitalul de Ftiziopulmonologie din Bender şi sistemul penitenciar din Transnistria).

Pe parcursul trimestrului trei, tratamentul antiretroviral a fost iniţiat la 139 persoane, inclusiv în teritoriile de est – la 42 persoane. La 1 octombrie 2012, în tratamentul ARV erau încadraţi 2056 persoane care trăiesc cu HIV, inclusiv 638 persoane din teritoriile de est ale ţării.

Informaţie pregătită în baza Buletinului informativ al CNSP