Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 17, 2012

28 premii “Panglica Roşie 2012”

La 29 noiembrie curent, la teatrul “Eugene Ionesco”, s-a desfăşurat ceremonia de decernare a Premiilor “Panglica Roşie 2012”. În cadrul evenimentului, au fost premiate 28 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale, neguvernamentale, sectorului religios, mass-media, sectorul privat ş.a., care pe parcursul anului s-au evidențiat prin solidaritate, responsabilitate și angajament în răspunsul național la epidemia HIV/SIDA. Ediţia concursului “Panglica Roşie” din acest an s-a deosebit de celelalte precedente. Un element nou a fost nominalizarea persoanelor propuse pentru premiere de către cei care sunt din afara instituţiei/organizaţiei pe care o reprezintă candidatul.

Propunerile parvenite pe adresa concursului au fost examinate de o comisie de experţi, care, în final au desemnat 28 de premianţi.

Aceştia sunt: Lilia Fiodorova, Dispensarul Republican de Narcologie; Alexandra Barbaneagră, UPS „Ion Creangă”; Andrei Iepure, protoiereu, Cahul; Maria Croitoru, IMSP CMF Cantemir; Ludmila Timofti, inspector şcolar, Direcţia de învăţământ Călăraşi; Svetlana Chifa, Direcţia generală, Protecţia Drepturilor Copilului, mun Chişinău; Antoniţa Fonari, ONG “Tineri şi liberi”; Svetlana Cerlat, Spitalul raional Străşeni; Artur Bufneac, coordonatorul proiectului muzical “Aftershow”; Svetlana Ciobanu, Centrul Comunitar „Pas cu Pas”, or. Cahul; Alexandru Curaşov, A.O. “Iniţiativa Pozitivă”; Natalia Ghilaşcu, mass media, redactor șef, portalul de știri “Discriminare.md”; Ala Iaţco, Asociaţia ”Tinerii pentru dreptul la viaţă”, Bălţi; Vitalie Slobozian, coordonator Programul de Reducere a Riscurilor, Fundaţia Soros-Moldova; Nicoleta Darabanda (Dara), interpretă; Arcadie Astrahan, consultant pentru drepturile omului şi sănătate, UNDP; Irina Serdiuc, secretar, Primăria şi Consiliul Municipal Bălţi; Svetlana Plămădeală, Director de Program HIV, UCIMP; 

În cadrul concursului a fost acordat un premiu post-mortem Valeriei Dmitrienco de la Centrul Naţional de Sănătate Publică. Premiul de excelenţă “Panglica Roşie 2012” a fost oferit dnei Maria Ţurcan de la A.O. „Miloserdie” din Bender. Nicolae Bodrug, Penitenciarul 18 Brăneşti, DIP; Alexandru Goncear, Centru SIDA, Tiraspol; Alexandr Tarnavschii, primăria or. Comrat; Vera Lefter, Centrul de Sănătate Publică, Călăraşi; Aliona Plămădeală, medic-infectionist, Spitalul raional Ştefan Vodă; Ghenadie Vlaicu, lucrător social pentru raioanele Teleneşti şi Nisporeni; Liliana Caraulan, coordonator Program HIV, Centrul PAS; Anatolii Bilîc de la A.O. „Miloserdie”, Bender.

O noutate a evenimentului a fost vernisarea expoziţiei de fotografii “Daca aș fi HIV pozitiv…” cu implicarea mai multor artiști, actori, interpreţi și personalităţi publice. Acestea au venit cu mesaje pentru adoptarea unui comportament responsabil faţă de infecţia HIV şi a unei atitudinii nediscriminatorii faţă de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.

Festivitatea de premiere a inclus şi lansarea în premieră a clipului muzical “Жить Выбираем!!, semnat de DARA & Carla’s Dreams. Interpreta a devenit ambasadoarea ”Panglicii roșii” în Republica Moldova. Videoclipul muzical poate fi accesat la linkul http://studioz.md/panglica-rosie-2012-2/

În cadrul evenimentului “Panglica Roşie” a fost lansată iniţiativa de colectare a fondurilor pentru renovarea salonului pentru copiii HIV-pozitivi de la Spitalul de boli infecţioase din mun. Bălţi. Acţiunea a fost continuată în cadrul altor evenimente sociale, organizate cu prilejul Zilei de Unu Decembrie – Ziua Mondială de combatere a SIDA.

“Panglica Roşie” reprezintă simbolul global al mişcării împotriva HIV/SIDA. Premiul este destinat persoanelor care demonstrează implicare şi liderism în reducerea răspândirii şi impactului maladiei SIDA la nivel naţional. În Republica Moldova, în acest an, s-a desfăşurat a patra ediţie a concursului.

 

Informaţie de Victoria Tataru