Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Dec 17, 2012

Grupurile cu risc sporit de infectare – în vizorul specialiştilor

La 30 noiembrie curent, membrii grupului de lucru „Grupuri vulnerabile” (GTL) al CNC TB/SIDA s-au întrunit într-o şedinţă de lucru, pentru a examina câteva chestiuni importante ce ţin de: testarea rapidă în grupurile cu risc sporit de infectare - necesităţi, modalităţi de implementare, coordonare, monitorizare şi evaluare; implementarea studiului bio-comportamental în rândul grupurilor vulnerabile; prezentarea şi discutarea instrumentului de colectare a datelor pentru studiul respectiv.

Svetlana Plămădeală, coordonator al Programului HIV (IP UCIMP RSS) a reiterat asupra faptului că, în contextul îmbunătăţirii accesului grupurilor cu risc sporit de infectare (GRSI) la servicii de testare rapidă prin intermediul ONG-urilor specializate în domeniu, este necesar de elaborat, până la sfârşitul anului, criterii clare de acordare a acestor servicii de către ONG-uri. Această iniţiativă este una absolut nouă pentru Republica Moldova şi urmează a fi aplicată în practică începând cu anul 2013. Membrii grupului de lucru au discutat şi asupra modalităţilor de implicare şi integrare a ONG-urilor în sistemul/reţeaua cabinetelor de consiliere şi testare voluntară la infecţia HIV, care sunt deschise pe teritoriul ţării.

Întrucât la această etapă există mai multe întrebări legate de crearea unei viziuni şi platforme despre dezvoltarea acestui tip de servicii în ţară, s-a propus ca subiectul respectiv să fie examinat într-un grup restrâns, care să elaboreze un regulament de oferire a serviciilor de testare rapidă de către ONG-uri. IP UCIMP a solicitat, de asemenea, asistenţa instituţiilor (reprezentanţii cărora sunt membri ai GTL) în estimarea, în cel mai scurt timp, a cantităţii de teste pe salivă necesare pentru a fi procurate.

În cadrul discuţiilor, membrii GTL au reconfirmat necesitatea implicării ONG-urilor în oferirea serviciilor de testare rapidă, opinie susţinută şi de Fondul Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei. În opinia specialiştilor, dificultatea realizării acestei acţiuni, la moment, ţine de cadrul normativ, care, deocamdată, nu include astfel de prevederi.

Referitor la următoarele două subiecte din agendă, Lilia Todiraşcu, şeful secţiei „Studii comportamentale” de la Centrul Naţional de Management în Sănătate, a informat membrii GTL despre progresul realizării Studiului Integrat Biocomportamental (IBBS) în rândul consumatorilor de droguri injectabile şi extinderea acestuia asupra altor grupuri cu risc sporit de infectare (lucrătoarele sexului comercial, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi). Pentru definitivarea chestionarului şi coordonarea mai multor chestiuni tehnice, ce ţin de efectuarea studiului în aceste contingente, s-a decis convocarea unui grup de lucru restrâns, care să asigure implementarea cu succes a acestei cercetări. Participanţii la discuţii au menţionat că este necesar de a efectua o reconceptualizare a serviciilor sau ajustarea acestora la rezultatele studiului, ce va fi efectuat.

În concluzie, s-a menţionat că este necesară o consultanţă locală şi internaţională (pentru realizarea unei cercetări calitative ca parte componentă a studiului dat) privind oferirea serviciilor de prevenire HIV/SIDA în cadrul programelor de reducere a riscurilor în Republica Moldova.

Informaţie de Victoria Tataru