Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 27, 2012

Un studiu a demonstrat potențialul de eradicare al virusului HIV din organism

Un studiu recent efectuat de un grup de cercetători de la Laboratoarele de Cercetare Merck, Universitatea din Carolina de Nord (UNC) din Chapel Hill, Şcoala de Sănătate Publică Harvard, Institutul Naţional de Cancer şi de la Universitatea California din San Diego a adus dovezi timpurii cu privire la utilizarea unui medicament în vederea îndepărtării rezervoarelor ascunse de virus la pacienţii care primesc tratament pentru HIV, virusul care provoacă SIDA.

 

Mai exact, cercetătorii au iniţiat acest studiu pentru a identifica noi modalităţi de eliminare a infecţiei persistente cu HIV din organism.
 
„Noi credem că eliminarea şi curăţarea rezervoarelor virale sunt un prim pas critic în provocarea de a găsi un tratament pentru HIV/SIDA. Suntem încantaţi de această cercetare de pionierat şi rămânem plini de speranţă în privinţa potenţialului său”, a declarat prof. univ. dr. Daria Hazuda, vicepreşedintele Merck Research Laboratories.
 
Acesta este primul studiu publicat care demonstrează potenţialul inhibitorilor histonici ai deacetilazei (HDAC) de a ataca rezervoarele latente de virus, într-un studiu clinic de translaţie, se arată într-un comunicat de presă remis Sănătatea TV.
 
"Acest lucru oferă dovezi convingătoare pentru a sprijini o strategie de a ataca în mod direct şi de a eradica infecția latentă cu HIV", a spus David Margolis, profesor de medicină, microbiologie, imunologie şi epidemiologie la UNC din Chapel Hill, care a condus studiul.
 
Cercetările efectuate sunt parte a unui consorţiu UNC - Colaborarea Cercetătorii pentru Eradicarea SIDA (CARE), finanţat de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase.

http://www.sanatateatv.ro