Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 27, 2012

Statistici alarmante: Numărul cazurilor de tuberculoză multirezistentă este în continuă creştere

Numărul bolnavilor de tuberculoză care nu mai răspund la tratament a crescut alarmant în anumite țări ale lumii, lucru susținut de un nou studiu publicat în revista medicală Lancet.

În perioada 2005-2008, în țări precum Estonia, Letonia, Peru, Filipine, Rusia, Africa de Sud, Coreea de Sud sau Thailanda, s-a înregistrat un număr alarmant de îmbolnăviri de tuberculoză rezistentă la medicamente. Mai exact, aproximativ 44% dintre pacienții care se confruntă cu tuberculoză nu au reacționat la medicamentele puternice administrate, după ce în prima fază medicamentele standard primite nu și-au făcut efectul.
 
Potrivit autorilor studiului, rata îmbolnăvirilor de tuberculoză multirezistentă (TB-MR) este cu mult superioară ratei estimate de Organizația Mondială a Sănătății, cu aproximativ 5%. De asemenea, în cele 77 de țări studiate, rata îmbolnăvirilor de tuberculoză ultrarezistentă (TB-UR), care răspunde la un număr foarte mic de medicamente împotriva tuberculozei și niciodată la medicamentele standard, este de peste 6% din cazurile de îmbolnăvire.
 
Statisticile arată o situație îngrijorătoare, în condițiile în care în 2010 s-au înregistrat 8,8 milioane  cazuri de îmbolnăviri de tuberculoză, dintre care 1,4 milioane de persoane și-au pierdut viața. Pentru anul 2012, Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 500.000 de persoane au dezvoltat o formă de tuberculoză, iar dintre acestea 150.000 au decedat.
 
Potrivit autorilor studiului, formele de tuberculoză rezistente la cele mai puternice medicamente sunt rezultatul tratamentelor inadecvate sau de proastă calitate.

http://www.sanatateatv.ro