Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 28, 2012

Peste 1300 consumatori de droguri injectabile vor participa în cadrul unui studiu naţional

23 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale („Reforme Medicale”, „Viaţa Nouă”, „Здоровое будущее”, „Trinity” şi Centrul Prietenos Tinerilor „ATIS”), precum şi din sectorul guvernamental (Centrul Naţional de Management în Sănătate, Spitalul de  Dermatologie şi Maladii Comunicabile, Centrul Naţional de Sănătate Publică, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Bălti), au participat la 20 septembrie curent la un training de o zi, în cadrul căruia au fost instruiţi pentru a fi implicaţi în realizarea „Studiului Integrat Biocomportamental (IBBS) la HIV, hepatitele virale B (HVB), hepatitele virale C (HVC) şi sifilis”.

 

Potrivit Liliei Todiraşcu, şeful secţiei „Studii comportamentale” de la Centrul Naţional de Management în Sănătate, studiul va fi realizat în rândul consumatorilor de droguri injectabile cu scopul de a determina prevalenţa infecţiei HIV, HVB, HVC, sifilisului şi de a identifica comportamentele cu risc sporit de infectare, care există în rândul persoanelor utilizatoare de droguri injectabile. Prin intermediul acestui studiu se doreşte evaluarea nivelului de cunoştinţe, atitudini şi practici despre HIV/SIDA, hepatitele virale B şi C şi sifilis, asociate consumului de droguri în rândul grupului ţintă; identificarea seroprevalenţei anticorpilor la HIV, VHC, VHB şi sifilis în rândul grupului ţintă; precum şi estimarea numărului consumatorilor de droguri în Republica Moldova.

Studiul va fi realizat în patru teritorii: municipiile Chişinău, Bălţi, Tiraspol şi or. Râbniţa. În studiu se preconizează includerea a 1320 respondenţi, volumul eşantionului consumatorilor de droguri fiind calculat pentru fiecare locaţie în dependenţă de numărul estimat al populaţiei-ţintă din localitatea în care se efectuază studiul. Astfel, în studiu se planifică includerea a câte 360 respondenţi din Chişinău şi, respectiv, Bălţi şi a câte 300 respondenţi din Tiraspol şi Râbniţa.

Pentru a fi incluşi în studiu, persoanele trebuie să corespundă următoarelor criterii: să nu aibă vârsta mai mică de 18 ani, să locuiască în limitele geografice ale teritoriilor menţionate în studiu (Chişinău, Bălţi, Tiraspol şi Râbniţa), să îşi exprime acordul de participare prin consimţământul informat pentru interviu şi prelevare/testare a sângelui, să întrunească abilităţile fizice şi mentale pentru înţelegerea chestionarului şi a altor instrucţiuni din cadrul studiului. Pentru conformitate, consumatorul de droguri injectabile este considerat persoana care şi-a injectat droguri cel puţin o dată pe durata ultimelor 12 luni anterioare desfăşurării studiului.

Instituţiile care coordonează realizarea studiului sunt: UNAIDS Moldova, Centrul Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, Spitalul de Dermatologie şi Maladii Comunicabile, Centrul SIDA Tiraspol, Centrul Naţional de Sănătate Publică, Forul de consultare al Grupului tehnic de lucru  pe M&E.

Studiul este realizat în cadrul Programului naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2011-2015 în Republica Moldova, cu suportul financiar al Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Granturile consolidate pentru TB şi HIV) şi al reprezentanţilor UNODC şi UNICEF în Moldova.



Informaţie de Victoria Tataru