Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 28, 2012

Instruiri pentru lucrători medicali, avocaţi şi jurişti

În perioada 26-28 septembrie 2012, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) organizează un stagiu de formare pentru lucrătorii medicali cu tema: „Drepturile omului, nediscriminarea, confidenţialitatea şi mecanisme de protecţie a datelor cu caracter personal în domeniul ocrotirii sănătăţii”.

Potrivit Lilianei Talpă, coordonator de proiect IDOM, scopul stagiului de formare este de a fortifica capacităţile lucrătorilor medicali în vederea obţinerii unei înţelegeri corecte şi integrarea unei abordări pe aspectele respectării drepturilor omului în serviciile de sănătate, în general, şi a serviciilor acordate persoanelor care trăiesc cu HIV, în particular. Stagiul se focusează pe instruirea, consolidarea şi sporirea conştientizării personalului medical în domenii ce ţin de eliminarea cazurilor de violare a confidenţialităţii datelor cu caracter personal în sistemul de sănătate din Republica Moldova. Lucrătorii medicali sunt familiarizaţi cu aspectele legislative naţionale în domeniu, cerinţele faţă de asigurarea confidenţialităţii datelor cu caracter personal, sancţiunile existente în cazul divulgării datelor cu caracter personal.

La stagiu participă 25 lucrători medicali (de nivel managerial de la instituţiile medicale din ţară - spitale raionale, centre ale medicilor de familie, spitale clinice), precum şi alţi medici care vor activa în calitate de ofiţeri de confidenţialitate în cadrul acestor instituţii. Instruiri similare pentru alte grupe de lucrători medicali au fost organizate în perioadele 23-25 mai și 6-8 iunie curent.

Stagii de formare în domeniul drepturilor omului, nediscriminării, confidențialității și reparării prejudiciilor morale pentru persoanele care trăiesc cu HIV sunt organizate de către reprezentanţii IDOM şi pentru jurişti, avocaţi, avocaţii stagiari. Ultimele două instruiri de acest fel au avut loc în perioadele 1-3 iunie şi 21-23 septembrie curent. Participanţii au învăţat să aplice în activitatea lor prevederile legislaţiei naţionale şi internaţionale în domeniul HIV şi SIDA; să cunoască noțiunile de discriminare, prejudiciu moral, viață privată din perspectiva CEDO; să fie informaţi în domeniul confidenţialităţii datelor cu caracter personal privind starea de sănătate; să se familiarizeze cu practica Curții Europene în oferirea pagubelor morale; să-şi dezvolte deprinderi pentru a-şi exercita eficient activitatea profesională prin prisma respectării drepturilor omului, confidenţialităţii şi non-discriminării persoanelor care trăiesc cu HIV.

Ciclul de instruiri în domeniul drepturilor omului pentru lucrători medicali, jurişti şi avocaţi este organizat în cadrul proiectului „Reducerea impactului infecţiei HIV în Republica Moldova” (componenta „Protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor care trăiesc cu HIV”), finanţat de Fondul Global de combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei (runda a 8-a).