Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 28, 2012

Apeluri urbane şi interurbane gratuite la linia telefonică 080080808

Ţi s-a întâmplat vreodată să ai o întrebare legată de HIV/SIDA, la care să nu poţi găsi răspuns?
Eşti în căutarea unei persoane, căreia te-ai putea încrede, fără frica de a fi blamat?
Atunci sună la 080080808! Apelurile sunt gratuite!

 

 

Potrivit Silviei Stratulat, şef de secţie „Prevenire în HIV” (CNSP), serviciul este foarte accesibil, ceea ce îl face şi destul de solicitat în rândul diferitor grupuri de populaţie. Lunar, la linia telefonică apelează între 200-300 persoane. Cei mai mulţi dintre ei doresc să cunoască unde se pot adresa pentru a face un test la infecţia HIV, care sunt situaţiile de risc pentru infectarea cu HIV, ce metode de protecţie trebuie să folosească. Numeroase întrebări sunt adresate şi cu referinţă la confidenţialitatea informaţiei ce ţine de rezultatul testării la HIV, discriminarea persoanelor seropozitive, depăşirea situaţiilor de criză în cazul confirmării infecţiei cu HIV. Nu în ultimul rând, beneficiarii serviciului telefonic solicită informaţii despre prevederile legislaţiei în vigoare cu referinţă la HIV/SIDA, respectarea drepturilor persoanelor seropozitive, datele de contact ale instituţiilor publice şi ONG-urilor, care acordă servicii sociale persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA, programul  de lucru al cabinetelor de  consiliere şi testare voluntară la HIV şi hepatitele B şi C.

Serviciul telefonic 080080808 a fost deschis pentru prima dată în Republica Moldova în anul 2009 cu scopul de a spori accesibilitatea populaţiei la servicii de informare; consiliere şi testare voluntară la HIV; consultanţă în căile de transmitere a infecţiei, măsurile de prevenire a infectării, acordarea îngrijirilor medicale. Activitatea serviciului este susţinută financiar din grantul Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei, fiind reflectată şi în Programul Naţional de profilaxie şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2011-2015, aprobat prin Hotărârea de Guvern a Republicii Moldova  Nr. 1143 din  16.12.2010, care  prevede accesul populaţiei la informaţie, programe educaţionale în prevenirea infecţiei HIV şi formarea modului sănătos de viaţă şi atitudini comportamentale inofensive.

Serviciile de consultanţă la „Linia verde” sunt acordate de o echipă de medici şi psihologi, care au fost instruiţi în domeniul HIV. Programul de lucru al serviciului „Linia verde” este de la ora 8°° până la orele 20°°, 6 zile pe săptămână (luni – sâmbătă). Apelurile urbane şi interurbane sunt  gratuite.

În scopul promovării liniei telefonice 080080808, personalul serviciului a organizat, coordonat şi participat la diferite evenimente (mese rotunde, ateliere de lucru, seminare, vizite în teren la organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale), în cadrul cărora au fost distribuite materiale informaţionale (calendarul „Linia verde”- 8000 ex., posterul „Linia verde”- 3333 ex.).

P.S.: Începând cu luna iulie curent, serviciul telefonic cu numărul 080080808 funcţionează în cadrul secţiei „Prevenire în HIV/SIDA” (Centrul Naţional de Sănătate Publică), blocul de pe str. A. Cozmescu 3, mun. Chişinău.