Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 27, 2012

Activităţile de advocacy ne pot ajuta în controlul tuberculozei

Interviu cu Fanny Voitzwinkler

(ONG “Global Health Advocates”, Franţa)



Ne vizitaţi pentru prima dată ţară. Cum aţi descoperit Moldova?  

Fanny Voitzwinkler: N-am reuşit să descopăr Moldova foarte mult în decursul a trei zile, dar, ceea ce mi-a părut deosebit, comparativ cu alte ţări pe care le-am vizitat, este faptul că nu doar organizaţiile pacienţilor infectaţi cu HIV derulează activităţi în domeniul tuberculozei, dar există organizaţii implicate preponderent în lupta cu tuberculoza (activităţi de prevenire, de suport pentru bolnavii de TB etc.). În discuţiile pe care le-am avut cu diferiţi reprezentanţi ai organizaţiilor ce activează în domeniu am înţeles că pentru îmbunătăţirea controlului tuberculozei în Republica Moldova trebuie de schimbat, în primul rând, mentalitatea populaţiei şi a specialiştilor care activează în domeniu. Schimbarea mentalităţii este o chestiune ce durează în timp, necesită mai multe resurse şi activitatea de advocacy este cea care poate ajuta. 
În prezent, majoritatea ţărilor sunt afectate de probleme ce ţin de implicare şi angajament politic, dificultăţi legate de lipsa banilor… Pentru a face faţă acestor provocări, este nevoie de viziuni noi şi abordări cât mai originale. Personal, am fost plăcut surprinsă că persoanele cu care ne-am întâlnit împărtăşeau ideea despre necesitatea trecerii de la îngrijirea spitalicească a pacientului la îngrijirea centrată pe pacient şi nevoile acestuia (cu orice suport este necesar – din partea comunităţii, al familiei, al organizaţiilor publice şi obşteşti etc.). 
Activităţile de advocacy, în general, pot ajuta la convingerea autorităţilor să întreprindă acele schimbări, care sunt în beneficiul persoanelor afectate. Şi dacă specialiştii în domeniu ştiu ce trebuie de făcut pentru pacienţii cu tuberculoză, recomandarea noastră ar fi să se unească mai mulţi, să discute mai mult, să facă advocacy şi să rezolve problemele cele mai stringente.

Aţi putea să ne aduceţi un exemplu de advocacy, care v-a ajutat în acţiunile ce le-aţi desfăşurat?
Fanny Voitzwinkler
: Îmi amintesc de o acţiune, ce a reunit mai multe organizaţii din societatea civilă, care doreau să influenţeze Parlamentul European să aprobe o schimbare de politici pe cercetare şi dezvoltare. Ce-au făcut aceste organizaţii? Foarte mult zgomot. Susţinătorii iniţiativei de operare a modificărilor la noul Proiect de lege au avut tot felul de întâlniri cu reprezentanţii Parlamentului European, au scris scrisori, au prezentat membrilor Parlamentului şi celor care au elaborat Proiectul de lege setul de amendamente, care îl vroiau inclus în noul document şi datorită acestor eforturi şi a gălăgiei făcute au reuşit să introducă în acel proiect de lege amendamentele pe care le doreau. Printre acestea se numără includerea în Proiectul de lege a termenului boli ale sărăciei, inclusiv a tuberculozei şi obţinerea unui miliard de euro (din cele 80 miliarde prevăzute în buget) pentru abordarea acestor boli. Această iniţiativă a fost lansată în anul 2011 de către Global Health Organization (ONG francez pe care îl reprezint, cu sediul în Bruxelles), fiind susţinută ulterior de mai multe organizaţii internaţionale.


În context, aş vrea să ştiu dacă, la nivelul TBEC, există un plan de activităţi pe advocacy, planificat şi coordonat cu toţi reprezentanţii Coaliţiei Europene antiTB?
Fanny Voitzwinkler: La nivelul reţelei TBEC, în prezent, sunt în derulare câteva activităţi de advocacy, ce ţin de dezvoltarea şi aprobarea Planului de prevenire şi control al tuberculozei multidrogrezistente (TB MDR), follow-up pentru Declaraţia de la Berlin, activităţi de advocacy legate de activitatea Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei. De regulă, în activităţile de advocacy ne străduim să implicăm persoane active, profesioniste, pe care le-am întâlnit în cadrul vizitelor noastre. Sper că şi Moldova în curând va deveni parte a acestor activităţi.

Vă mulţumim pentru interviu şi Vă mai aşteptăm în Moldova!


P.S.: În perioada 13-16 august curent, Republica Moldova a fost vizitată de o delegaţie de experţi din partea Coaliţiei Europene de luptă împotriva tuberculozei (TBEC). Din componenţa delegaţiei au făcut parte: Fanny Voitzwinkler (ONG “Global Health Advocates”, Franţa), Paul Sommerfeld (ONG “TB Alert”, Marea Britanie), Cristina Enache (Fundaţia Romanian Angel Appeal, România).

Interviu de Victoria Tataru

Sursa: www.pas.md