Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 27, 2012

Agenda UNAIDS de accelerare a intervenţiilor axate pe gender şi HIV – în evaluare internaţională la mijloc de termen

Membrii GTL „Asistenţă şi protecţie socicală pentru persoanele afectate de TB/HIV” s-au întrunit la 20 septembrie într-o şedinţă de lucru, pentru a  discuta despre progresul activităţilor ce ţin de aspectele gender şi HIV.

În cadrul şedinţei, Diana Doroş (secretar al Grupului, MMPSF) a informat membrii grupului despre faptul că activităţile pe segmentul gender în Republica Moldova, începând cu anul 2010, au căpătat formatul unui cadru naţional numit Agenda UNAIDS privind intensificarea acţiunilor sensibile la dimensiunea de gen în răspunsul naţional la HIV.

Agenda UNAIDS reprezintă o abordare strategică şi prioritizată a politicilor şi programelor naţionale prin prisma dimensiunii de gen în contextul HIV la nivel de ţară şi se adresează femeilor, fetiţelor şi egalităţii gender. Agenda a fost lansată de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerul Sănătăţii, cu suportul UNAIDS pentru o perioadă de patru ani (2010-2014). 

Cadrul de acţiuni UNAIDS adresat femeilor se concentrează pe trei domenii importante: 1. Consolidarea viziunii strategice şi suportul partenerilor naţionali în cunoaşterea epidemiei HIV şi răspunsului naţional în contextul reflectării în mod eficient a nevoilor femeilor şi fetiţelor; 2. Asistarea ţării pentru ca programele naţionale în domeniul HIV/SIDA, stategiile şi planurile operaţionale, cadrul de evaluare şi monitorizare, resursele financiare/bugetare aferente să fie adresate conform nevoilor şi drepturilor femeilor şi fetiţelor în contextul HIV; 3. Pledoaria, consolidarea capacităţilor şi mobilizarea resurselor pentru a furmiza un set comprehensiv de măsuri adresate nevoilor şi drepturilor femeilor şi fetiţelor, în contextul HIV.

În finalul şedinţei, membrii grupului au completat un chestionar privind implementarea Agendei UNAIDS de accelerare a intervenţiilor axate pe gender şi HIV în Republica Moldova Un chestionar similar a fost expediat pentru completare tuturor ţărilor care implementează o Agendă de intervenţii UNAIDS. Prin această evaluare internaţională la mijloc de termen se doreşte validarea rezultatele bune ce au fost realizate la nivel de ţară şi identificarea măsurilor ce urmează a fi lansate în continuare.