Consiliul naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei hiv/sida infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA)

Gândiți mereu la sănătate!

Buletin informativ

În scopul menţinerii unui schimb util de informaţii între toate organizaţiile care activează în domeniul TB/SIDA în Republica Moldova, secretariatul CNC TB/SIDA vă propune spre atenţie un BULETIN INFORMATIV, ce reflectă activităţile din domeniu, oferindu-vă acces la informaţii de actualitate şi interes comun.

Pentru comentarii, propuneri şi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa electronică: ccm_secretariat@mednet.md sau la telefonul/fax: 022 72 73 59.


Sep 27, 2012

Ziua Internaţională de combatere HIV/SIDA va fi consemnată printr-un amplu program de activităţi la nivel naţional


Membrii Grupului tehnic de lucru pe comunicare şi tratament în domeniul HIV/SIDA s-au întrunit la 21 septembrie curent într-o şedinţă de lucru, în cadrul căreia au decis să urmeze tradiţia anilor precedenţi de a organiza şi coordona, la nivel naţional, activităţile consacrate Zilei Internaţionale de combatere HIV/SIDA (1 decembrie), care se vor desfăşura sub genericul „Tendinţa 0: Zero infecţii noi cu HIV. Zero discriminare. Zero decese cauzate de SIDA”.

Reprezentând diferite organizaţii care activează în domeniu, membrii grupului s-au informat reciproc despre iniţiativele planificate la nivelul fiecărei organizaţii, urmând, în final, ca acestea să fie incluse într-un plan comun de activităţi, ce vor fi implementate atât la nivel naţional, cât şi local. 

Programul manifestărilor va include activităţi devenite deja tradiţionale, dar şi activităţi noi, precum, concursul pentru cel mai original filmuleţ realizat la tema: “Un minut despre HIV/SIDA”. Cu suportul UNAIDS, autorii celor mai reuşite şase materiale video, vor fi premiaţi. Concursul se va adresa elevilor din clasele superioare şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior cu scopul de a spori gradul de conştientizare cu privire la infecţia HIV în rândul acestei categorii de populaţie şi a-i determina să demonstreze solidaritate cu persoanele care sunt infectate sau afectate de HIV/SIDA.

Cele mai bune rezultate obţinute pe parcursul anului curent în domeniul HIV/SIDA de către persoane fizice şi/sau organizaţii urmează a fi evidenţiate în cadrul concursului „Panglica Roşie”, ce se va desfăşura pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie, totalurile fiind anunţate în cadrul evenimentului festiv de la 1 decembrie.

ONG-urile active în domeniu pot beneficia de mai multe oportunităţi de finanţare, printre care,  Programul de granturi mici al Fundaţiei Soros-Moldova (FSM). Astfel, Programul Sănătate Publică (PSP) al FSM a lansat în această toamnă o nouă competiţie de stimulare a iniţiativelor, care vor contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor infectate cu HIV/SIDA prin promovarea şi sporirea aderenţei la tratamentul ARV şi sporirea calităţii serviciilor psihosociale, prestate persoanelor infectate/afectate de HIV/SIDA. Competiţia este lansată în cadrul proiectului „Îngrijire şi suport pentru persoanele cu HIV”, implementat de FSM în parteneriat cu Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (PAS), Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei și organizațiile active în domeniul HIV şi are drept scop reducerea morbidităţii, mortalităţii şi impactului HIV asupra persoanelor infectate/afectate de HIV/SIDA. O altă oportunitate de finaţare oferă şi Fundaţia SIDA Est-Vest, care, prin programul de granturi pe care îl oferă ONG-urilor în acest an, încurajează iniţiativele axate pe activităţile de prevenire a infecţiei HIV în înstituţiile educaţionale.

Pentru ca acţiunile consacrate zilei de 1 decembrie să aibă un răsunet şi un impact cât mai pozitiv în societate, membrii grupului au reiterat necesitatea implicării tuturor partenerilor sociali interesaţi (APL, profesioniştii din medicină, reprezentanţii societăţii civile, mass media) în elaborarea şi implementarea planului de acţiuni pentru marcarea Zilei Internaţionale de combatere HIV/SIDA.

Doritorii de a participa la definitivarea acestui plan, pot expedia până la sfârşitul lunii septembrie pe adresa preşedintelui grupului (silviaST@yandex.ru) informaţii cu privire la activităţile pe care intenţionează să le desfăşoare, indicând: organizatorii evenimentului, tipul de activitate, locul de desfăşurare, partenerii, beneficiarii etc. Propunerile parvenite vor fi incluse într-un plan detaliat al activităţilor şi vor fi examinate de către membrii Grupului “Comunicare şi prevenire HIV” la următoarea şedinţă de lucru, planificată pentru 2 octombrie, orele 14.00. Tot atunci, membrii grupului urmează să evidenţieze principalii mesageri şi mesaje-cheie, ce vor fi promovate în cadrul acţiunilor dedicate Zilei de combatere HIV/SIDA în Republica Moldova. 

În cadrul şedinţei din 21 septembrie, dna Silvia Stratulat  (şef secţie „Prevenire în HIV/SIDA”, CNSP) a fost aleasă în funcţia de preşedintele al Grupului. Anterior această funcţie a fost deţinută de Ecaterina Busuioc (Centrul Naţional de Sănătate Publică) care, din proprie iniţiativă, la mijlocul lunii septembrie, s-a retras din această poziţie.