În perioada 24-26 noiembrie 2009, la Sofia (Bulgaria), se desfăşoară o reuniune a ţărilor din Europa de Est şi Asia Centrală, recipiente de granturi din partea Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei.
Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei este o organizaţie internaţională, înfiinţată în anul 2002 cu scopul de a furniza resurse financiare ţărilor care sunt afectate de aceste trei epidemii devastatoare şi să poată dezvolta mecanisme corespunzătoare de răspuns. Ideea creării acestui mecanism internaţional de finanţare a apărut în 2001 în cadrul Sesiunii Generale Extraordinare a Naţiunilor Unite. Secretariatul permanent al Fondului Global a fost constituit în ianuarie 2002, iar trei luni mai târziu, Fondul Global aprobă deja prima rundă de finanţare pentru 36 de ţări. De atunci şi până în prezent, Fondul Global a organizat nouă runde de finanţare, prin care a furnizat 15,6 miliarde USD, fonduri de care au beneficiat 140 de ţări, printre care şi Republica Moldova.
La 1 decembrie 2008, cu ajutorul resurselor Fondului Global:
- 2 milioane persoane se aflau în tratament antiretroviral
- 62 milioane persoane au fost consiliate şi testate la HIV
- 3.2 milioane copii orfani au beneficiat de servicii medicale, educaţie şi îngrijiri sociale
- 4.6 milioane cazuri de tuberculoză au fost depistate şi tratate
Republica Moldova a aplicat la patru runde de finanţare ale Fondului Global:
runda a 1-a (perioada 2003-2007); runda a 6-a (perioada 2008-2012), runda a 8-a (perioada 2009-2014 ) şi runda a 9-a (2010-2012), obţinând granturi de finanţare la primele trei din ele. Solicitarea de finanţare pentru runda a 9-a se mai află în curs de negociere, fiind acceptată doar pentru componenta „tuberculoză” şi respinsă pentru componenta „HIV/SIDA”.
Tradiţional, solicitarea de grant pentru obţinerea finanţării din partea Fondului Global se face din numele Consiliului Naţional de Coordonare TB/SIDA (Country Coordination Mechanism), autoritatea oficială, creată, la indicaţia Fondului Global, prin Hotărârea Guvernului nr.825 din 3 august 2005, cu scopul de a reflecta priorităţile şi angajamentul Republicii Moldova în combaterea tuberculozei, HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală.
Granturile oferite de Fondul Global pentru combaterea acestor maladii sunt nerambursabile.
Delegaţia Republicii Moldova este prezentă la această Reuniune într-o componenţă destul de numeroasă (13 persoane), reprezentanţi ai Unităţii de Coordonare, Implementare şi Monitorizare TB/SIDA, Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate PAS, secretariatului CNC TB/SIDA, ONG „Carlux”, Ligii Peroanelor care trăiesc cu HIV în Moldova etc.
Cu detalii vom reveni.
Informaţie de Victoria Tataru