Nov 6, 2009

Proiectul internaţional Dance4Life îşi schimbă imaginea

Valul de lansare a noului brand al proiectului internaţional „Dance4Life” (“Dansează pentru viaţă”) va ajunge în Republica Moldova pe data de 7 noiembrie 2009.

Scopul relansării brandului este ca mişcarea internaţională a tinerilor pentru stoparea răspândirii infecţiei HIV şi SIDA să devină şi mai vizibilă, mai puternică, mai inspirată, oferind tinerilor posibilitatea de realizare a activităţilor de profilaxie a infecţiei HIV şi SIDA într-un stil propriu şi într-un limbaj accesibil.

Acţiunea de rebranding va fi realizată în forma unui eveniment public, pregătit şi implementat de echipe de tineri activi în domeniul profilaxiei infecţiei HIV şi SIDA. Pe parcursul zilei de 7 noiembrie, prin oraşul Chişinău va circula un autocar colorat cu noile imagini ale proiectului în care se vor afla promotorii proiectului „Dance4Life” în Moldova şi ambasadorii proiectului – membrii formaţiei TODO. Acest autocar se va opri la mai multe staţii unde promotorii proiectului vor distribui materiale promoţionale şi vor oferi doritorilor informaţii privind profilaxia infecţiei HIV şi SIDA. 

Se preconizează ca la ora 10.30 autocarul va staţiona în preajma Scuarului Teatrului de Operă şi Balet, unde organizatorii acţiunii vor susţine un dialog cu reprezentanţii mass-media şi cu trecătorii aflaţi în această regiune a oraşului.
Conform statisticilor oficiale în Republica Moldova la 1 septembrie 2009 au fost  înregistrate peste 5 000 persoane HIV-pozitive. Aproape jumătate din cazurile noi de infectare cu HIV sunt înregistrate în rândul tinerilor sub 25 de ani.

În lume, circa 10 milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani sunt afectaţi de HIV şi SIDA. În  fiecare 12 secunde în lume se înregistrează un caz nou de infectare cu HIV. Mii şi mii de copii şi-au pierdut părinţii! Zilnic circa 8 500 de persoane mor din cauza SIDA sau a infecţiilor oportuniste. In total, 25 milioane de persoane au decedat deja de SIDA, iar, conform pronosticurilor Naţiunilor Unite, către anul 2050, cifra persoanelor decedate de SIDA va atinge 280 milioane!

Dance4Life este o mişcare internaţională a tinerilor şi în prezent reuneşte peste 200 000 tineri din peste 25 de ţări care pledează pentru un mod de viaţă sănătos şi pentru stoparea răspândirii infecţiei HIV, care inspiră alţi tineri să acţioneze pentru eradicarea acestei infecţii.

Proiectul Dance4Life are la bază metode inovative de instruire şi informare care sunt adaptate necesităţilor tinerilor. Muzica, sportul, dezbaterile, discuţiile de la egal la egal şi prezentările video sunt metodele de bază prin care tinerii învaţă să combată infecţia HIV şi SIDA.   

În Republica Moldova proiectul se implementează de către Fundaţia SIDA Est-Vest în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Centrul Naţional de Medicină Preventivă şi Centrul Naţional SIDA. Susţinerea financiară a proiectului se realizează de către Fondul Global pentru combaterea a SIDA, TB şi Malariei.

Elena Bodişteanu,
Asistent de proiect “Dance4Life”,
Reprezentanţa din Republica Moldova a Stichting AIDS Foundation East-West,
tel: 22 84 86.